Сума заборгованості з виплати зарплати на підприємствах, в установах та організаціях Харківської області (без урахування найманих працівників статистично малих підприємств та у фізичних осіб-підприємців) у вересні порівняно з серпнем зросла на 4,2% (або на 6 млн. грн.). Порівняно з початком 2011 р. ця сума збільшилася на 15,9% (або на 20,4 млн.грн.) і на 1 жовтня склала 148,2 млн. грн. (12,6% загальної суми боргу по Україні). Про це 7 листопада повідомили "SQ" у Головному управлінні статистики в Харківській області.

Обсяг боргу склав 8,8% фонду оплати праці, нарахованого за вересень. Серед регіонів України це один з найвищих показників; область поступається тільки Кіровоградській і Миколаївській областям, де заборгованість склала 12,8% і 11,6% відповідно. Основна частина невиплаченої зарплати припадає на підприємства промисловості - 111,1 млн. грн. (або 75% загального показника).

Серед районів області найбільший борг на підприємствах Ізюму, Балаклійського, Зміївського та Лозівського районів (8,1 - 38,6% загального показника по районах області). У Дергачівському, Ізюмському, Коломацькому, Красноградському, Куп'янському, Первомайському, Сахновщинському і Шевченківському районах заборгованості із зарплати на 1 жовтня не було. Скорочення заборгованості порівняно з початком 2011 р. спостерігалося на підприємствах Куп'янська, Первомайського, а також Близнюківського, Нововодолазького, Печенізького та Харківського районів (на 16,3% - 90,8%). Найбільшими темпами сума боргу зросла у працівників у Лозівському (у 31,7 рази) і Чугуївському районах (у 8,2 рази).

Підприємства Харкова не виплатили 125,9 млн.грн. зарплати. Серед районів міста найбільші борги мали підприємства Комінтернівського району (50,7 млн. грн.).

Із загальної суми заборгованості в області економічно активним підприємствам належало 83,8% боргу. 14,1% заборгованості мали підприємства, щодо яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, 2,1% - економічно неактивні підприємства.

Порівняно з 1 вересня 2011 р. сума невиплаченої зарплати на економічно активних підприємствах зросла на 4,2%, або на 5 млн. грн., в основному, за рахунок підприємств транспорту і промисловості, де за цей період заборгованість зросла відповідно на 5,2 і 2,1 млн.грн.

Чисельність працівників економічно активних підприємств, які своєчасно не отримали зарплату, на 1 жовтня склала 21,8 тис. осіб. (3,3% загальної кількості штатних працівників області). Середня сума боргу одному працівнику склала 5 тис. 687 грн., що у 2,3 рази перевищує розмір середньомісячної заробітної плати в цілому по області за вересень.

Заборгованість з виплати зарплати з державного бюджету на підприємствах, в установах та в організаціях області на 1 жовтня склала 265,2 тис.грн. і за місяць зросла на 3,4%.