Право викупу акцій міноритаріїв на вимогу власників 95% акцій компанії дозволить скоротити кількість рейдерських атак на підприємства України. Про це 8 липня заявила "SQ" старший партнер юридичної фірми ILF ("Інюрполіс") Олена Кібенко, коментуючи норму, передбачену в ухваленому Верховною Радою 7 липня в першому читанні законопроекті № 6216 "Про внесення змін до закону "Про акціонерні товариства".

За словами О. Кібенко, право на витіснення міноритарних акціонерів дозволить вирішити проблеми компаній, акції яких у результаті приватизації були "розсіяні" серед сотень і тисяч фізичних осіб. Ці особи, як правило, позбавлені основних акціонерних прав, оскільки всі питання, які стосуються діяльності товариства, вирішуються контролюючим акціонером (або групою). Міноритарії не отримують ніяких дивідендів, їхні голоси не можуть вплинути на результати голосування з будь-якого питання, вони не мають шансів обрати своїх представників до органів управління товариства. За словами О. Кібенко, їх можна назвати "псевдоакціонерами".

"За кордоном такі акціонери можуть вплинути на компанію виключно шляхом продажу своїх акцій на фондовому ринку. Але в Україні, в умовах нерозвиненого ринку цінних паперів, акціонер позбавлений такої можливості. І норма про витіснення, яка на перший погляд, захищає тільки мажоритарного акціонера, насправді також спрямована і на захист міноритаріїв", - підкреслила експерт.

Як відзначила О. Кібенко, йдеться про досягнення балансу інтересів. Контролюючий акціонер змушений за ринковою ціною "купувати" свій спокій і захист від "green mail" (корпоративний шантаж з боку міноритарних акціонерів, часто використовується для початку рейдерської атаки). "Акціонер, який вклав основний капітал в підприємство, повинен мати можливість ефективно впливати на управління його діяльністю. У європейських країнах така практика викупу акцій міноритаріїв є поширеною і вже довела свою ефективність", - підкреслила юрист. Внесення цих змін в корпоративне право було запропоновано ще в 2006 р. в Концепції розвитку корпоративного законодавства України, автором якої є О. Кібенко.

"Наступним кроком із захисту мажоритарного акціонера повинно стати закріплення в українському законодавстві "правила прориву в компанію" акціонера, який легально придбав контрольний пакет акцій. Дана особа повинна мати право скликати збори в скорочені терміни, включати до порядку денного питання про дострокове припинення повноважень виборних органів суспільства. Будь-які положення статуту і внутрішніх нормативних актів компанії, що створюють обмеження для проведення загальних зборів та зміни персонального складу органів управління, повинні визнаватися недіючими", - зазначила експерт.

За її словами, застосування європейських моделей контролю над акціонерними товариствами, зрозумілих зарубіжним інвесторам, може поліпшити інвестиційний клімат в Україні.

Довідка "SQ". Юридична фірма "ILF" ("Інюрполіс") заснована в 1994 р. і надає як юридичні консультації, так і комплексну експертизу у сфері бізнес-консалтингу. Протягом багатьох років ILF є одним з лідерів на ринку юридичних послуг України.

Концепцію розвитку корпоративного законодавства України О. Кібенко опублікувала в 2006 р. У 2008 р. цей проект підтримала і схвалила Асоціація правників України.