За активної співпраці з Росією харківський авіазавод через півтора роки зможе випускати до 15 літаків на рік - заступник губернатора Ю. Сапронов

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) за активної співпраці з Росією через півтора роки зможе випускати до 15 літаків на рік. Про це 8 червня під час міжнародного форуму "AEROFORUM.UA" заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов.

За його словами, якщо буде укладений контракт на постачання 200 літаків до Росії, ХДАВП зможе вийти на цю потужність вже через півтора роки. Він зазначив, що ще однією умовою нормальної роботи заводу може стати те, що ПАТ "Укрексімбанк"  викупить облігації заводу більш ніж на 300 млн.грн., а держава виступить гарантом угоди. "Це дозволить підприємству розрахуватися з усіма боргами", - підкреслив віце-губернатор.

Довідка "SQ". Міжнародний форум "AEROFORUM.UA" відбувається 7-9 червня на майданчику нового терміналу міжнародного аеропорту "Харків". Серед учасників - керівники підприємств, пов'язаних з галуззю авіаперевезень, з 35 країн світу. Організатори форуму - міжнародний аеропорт "Харків", ТОВ "Інвестиції в Харків". Генеральний партнер - компанія "DCH" (Київ).

ХДАВП неодноразово виставляв на Українську міжбанківську валютну біржу облігації серії G на 330 млн.грн., проте так і не зміг їх продати через відсутність заявок.

Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х рр.. XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виробляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 рр.. ХДАВП передав Лівії літак Ан-74, у травні 2009 ХДАВП передало лівійським замовникам Ан-74ТК-300. У 2010 р. завод планує випустити три літаки Ан-74, один (Ан-74-Т-200А) призначений для постачання в Єгипет, ще два (Ан-74-ТК-200С) - до Лівії. Кредиторська заборгованість ХДАВП становить 1,5 млрд.грн.