Середня ціна 1 кв.м первинного житла економ-класу на кінець 2010 р. склала 5 тис. 514 грн., що на 5,1% менше, ніж на початку 2010 р. Про це 8 лютого повідомили "SQ" у прес-службі компанії "Макрокап Груп". Ціни на житло бізнес-класу склали 9 тис. 383,5 грн./кв.м (на 2,4% менше), ціни на житло преміум-класу склали 15 тис. 313,5 грн./кв.м (на 3,8% більше).

Як заявив директор "Макрокап Груп" Дмитро Кутовий, при невеликому обсязі угод ціни протягом року трималися приблизно на одному рівні. "Це говорить про те, що ціни досягли нижньої межі і що забудовники балансують на межі рентабельності. Цінова картина відображає факт стагнації, в якій перебував ринок у 2010 р.", - зазначив Д.Кутовий.

За його словами, в Харкові встановилися практично найнижчі ціни на первинну нерухомість серед міст-мільйонників країни. Значна частина пропозицій нерухомості - об'єкти незавершеного будівництва, що відлякало покупців і вони пішли на вторинний ринок. Зараз ціни вторинного ринку вище цін на нові квартири. "У 2011 р. нове житло почне відвойовувати позиції за обсягом угод і відбудеться повільне і незначне зростання цін у всіх основних сегментах. Стимулювати цей процес будуть повернення довіри до забудовників (оскільки минулий рік ринок нерухомості пройшов без гучних скандалів, падінь і крахів), а також дефіцит первинного житла у високій стадії будівельної готовності", - зазначив Д.Кутовий.

За його словами, для інвесторів важливим сигналом стане зниження ставок за банківськими депозитами. "У малого і середнього бізнесу є два варіанти інвестування вільних коштів - банківський депозит і нерухомість. Зниження відсотків за депозитами автоматично призведе до збільшення вкладень у ринок нерухомості, тим більше, що ціни тут зараз досягли свого дна. Вперше за останні два роки ми маємо реальні передумови для оптимізму", - зазначив директор "Макрокап Груп".

Довідка "SQ". ТОВ "Макрокап Груп" спеціалізується з девелопменту, будівництва житла та комерційної нерухомості, а також управління нерухомістю.