Более половины инвестиций Украинского научно-технологического центра приходится на Харьковскую область


Більше половини інвестицій Українського науково-технологічного центру (УНТЦ, Київ) припадає на Харківську область. Про це 7 листопада під час харківської конференції "Взаємодія науки і бізнесу" повідомив "SQ" заступник виконавчого директора УНТЦ Віктор Корсун. За його словами, фінансування наукових проектів зараз ведеться за двома напрямками: фінансуються постійні програми та партнерські проекти. Частка фінансування постійних програм скорочується, а партнерських - зростає. Загальний обсяг інвестицій кількох останніх років складає 15 млн.дол. на рік.

Як зазначив В. Корсун, в межах партнерських програм УНТЦ спільно з індустріальними компаніями та державними організаціями (агентствами ЄС, США і Канади) фінансує проекти українських вчених. У 2011 р. фінансування партнерських програм складе 9 млн.дол. Більше половини фінансування припаде на проекти в Харківській області (це більше, ніж у Києві).

За словами В. Корсуна, УНТЦ працює в Україні вже 15 років, і Держдепартамент США вважає, що місія переведення оборонної науки на мирні рейки вже виконана. Зараз ведеться дискусія за участю представників від України, Грузії, Азербайджану і Молдови про те, якою буде наступна місія УНТЦ. "Це питання вирішиться протягом найближчих кількох місяців. Якщо в країнах Заходу зможуть отримати фінансування, то будуть підтримувати роботу центру з упором на розвиток партнерських проектів, оскільки вони максимально спрямовані на комерціалізацію науки", - зазначив В. Корсун.

Він також повідомив, що є ще одна програма (цільова), яку УНТЦ розробив спільно з Національною академією наук України (НАНУ). В межах цієї програми планується інвестувати в науку близько 1 млн. дол. "Ми працюємо з інститутами НАНУ і з вузами. Є ідея розширити ці цільові програми, задіючи міністерства - Міністерство охорони здоров'я, Міненерго та Мінекології", - зазначив В. Корсун.

Довідка "SQ". УНТЦ створений в 1993 р. як міжурядова організація зі статусом дипломатичного представництва. У правління науково-технічного центру входять представники Канади, ЄС, України і США (Державний департамент США, Вашингтон).