"Є реальна можливість погасити заборгованість із зарплати на ДП "Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ) до кінця вересня", - заявив 7 липня журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. "Щоб на ХЕМЗі не почалася відкрита боротьба заводчан за свої права, ми провели зустрічі з керівництвом ради кредиторів заводу, і з представниками організації, яка виявляє бажання отримати контроль над цим підприємством. Під час зустрічей обговорювалися можливості виведення заводу з кризи. З трудовим колективом ХЕМЗ я ще не зустрічався", - відзначив М. Добкін.

За його словами, вже зрозуміло, що на заводі необхідно провести реструктуризацію, щоб підприємство отримало можливість ефективно працювати. "Зараз не важливе прізвище кандидата на посаду директора заводу, оскільки він сам нічого не вирішить. Важливо, що зроблено перші кроки зі створення спілки тих сил, що беруть участь у вирішенні долі заводу. Якщо буде проводитися санація заводу, то спільну злагоджену роботу повинні вести керівник санації, директор, трудовий колектив, інвестори і місцева влада. До кінця наступного тижня потрібно накреслити шлях виходу заводу з кризи - вирішити проблему замовлень, заборгованості із зарплати і подальшої долі підприємства", - відзначив М. Добкін.

 

Довідка "SQ". У січні 2010 р. Мінпромполітики звільнило з посади директора ХЕМЗ Олександра Задорожного та призначило Василя Криласа, який з травня 2009 р. обіймав посаду заступника начальника виробничо-диспетчерського управління ДП "Завод "Електроважмаш". О. Задорожний подав позов до суду, який заборонив В . Криласу працювати директором заводу. Пізніше О. Задорожний звільнився, в.о. директора заводу працює Олександр Гриневич.

3 червня близько 200 працівників ХЕМЗ провели акцію протесту, вимагаючи погасити заборгованість із зарплати. 5 липня заводчани заявили про готовність почати протестне голодування, вимагаючи виплатити борги із зарплати.

7 липня Міністерство промислової політики України оголосило конкурс на посаду директора ХЕМЗ. Термін подачі заявок - до 25 серпня 2010 р., оголошення переможця призначене на 23 вересня 2010 р. У числі основних вимог до претендентів - громадянство України, наявність профільної вищої освіти, стаж роботи на керівних посадах - не менше 5 років, відсутність підстав для ненадання допуску до держтаємниці.

Претенденти повинні представити конкурсну пропозицію, яка передбачає діяльність і розвиток підприємства без залучення інвестицій, щорічний приріст обсягів виробництва на 10-15% протягом п'яти років, щорічне зростання прибутку підприємства протягом п'яти років.

За даними профкому заводу, заборгованість із зарплати на підприємстві з січня до червня 2010 р. складає 7,4 млн.грн.