Роботу з укладання форвардних контрактів з Аграрним фондом у Харківській області потрібно активізувати, - заявив 6 травня на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук. За його словами, співпраця з державною структурою буде вигідною для аграріїв. "Коли буде збирання врожаю, то ціна, за якою будуть скуповувати зерно приватні зернотрейдери може бути нижчою, ніж ціна закупівлі Аграрного фонду", - заявив В.Алексейчук.

Як повідомив на селекторній нараді начальник Головного управління агропромислового розвитку ХОДА Ігор Зубрич, у цілому по області укладено всього 63 форвардні угоди на реалізацію 53,5 тис.т зерна, що становить 36% завдання. "Проблеми з укладенням форвардних контрактів виникають в основному в районах, які відстають з проведенням весняних польових робіт. Зокрема, в Балаклійському районі завдання щодо укладення форвардних контрактів виконано лише на 28%, з посіву цукрового буряка - на 31%, у Дворічанському районі 13, 5% виконання завдання за форвардними контрактами і 53% з посіву цукрового буряка. Головам райдержадміністрацій потрібно зрозуміти, чи дійсно сільгосппідприємствам вистачає власних коштів для проведення посівної, чи все ж таки потрібна підтримка держави шляхом укладення форвардних контрактів", - зазначив І.Зубрич.

Довідка "SQ". Форвардний контракт - обов'язковий для виконання строковий контракт, відповідно до якого покупець і продавець погоджуються на поставку товару обумовленої якості і кількості на певну дату в майбутньому.