ВАТ "Турбоатом" (Харків) провело випробування робочого колеса № 1 діаметром 4,75 м радіально-осьової гідротурбіни для Нурекської ГЕС (Таджикистан). Про це повідомили "SQ" у прес-службі підприємства.

У присутності представників замовника фахівці "Турбоатома" провели балансування робочого колеса, контроль геометрії, кольорову дефектоскопію та ультразвуковий контроль зварних швів. За результатами роботи був підписаний акт здачі-приймання, в якому зазначено, що всі контрольовані параметри відповідають нормам. Колесо вагою 53 т буде упаковано і відправлено на спеціальному автотранспорті в м. Гостомель (Київська обл.), а далі на літаку в Таджикистан.

За словами заступника головного інженера Нурекської ГЕС М.Саїдова, замовник задоволений роботою "Турбоатома" і в майбутньому має намір продовжувати співпрацю.

У перспективі планується виготовлення ще шести коліс, спрямувального апарату, валу турбіни і сервомоторів.

Довідка "SQ". Контракт на модернізацію обладнання Нурекської ГЕС ВАТ "Турбоатом" і ОАХК "Барки Точик" (Таджикистан) підписали в жовтні 2009 р. Після модернізації потужність ГЕС зросте на 10%, ККД підвищиться на 4%, термін служби гідротурбін збільшиться до 30-40 років, а також покращаться показники надійності, ефективності та екологічної безпеки.

"Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для ГЕС, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробничі можливості дозволяють випускати на рік парові і гідравлічні турбіни загальною розрахунковою потужністю відповідно 8 млн. кВт і 2 млн. кВт. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і відвантаження.