"Перед Великоднем оптова відпускна ціна на яйця в Харківській області цього року рости не буде", - заявив "SQ" 7 березня голова правління асоціації "Харківптахопром" Вадим Шиян. За його словами, виробники вже підняли ціну на яйця до максимальної ціни, яку вони мають право призначати відповідно до своїх декларацій. У результаті в оптовому продажі яйця коштують 9-9,20 грн. за десяток. Очікується, що після Великодня (відзначатиметься 15 квітня - "SQ") розпочнеться сезонне зниження цін.

Як зазначив В.Шиян, органи державного регулювання (АМКУ та інспекція за цінами) можуть перевірити будь-яку птахофабрику, і якщо рівень оптової ціни перевищує задекларовану, то порушник заплатить великі штрафи. Птахофабрики розуміють це і декларації не порушують. Тому не варто очікувати, що оптова ціна в результаті перевірок знизиться або підніметься.

Як зазначив В.Шиян, на цінову політику виробників яєць у регіоні впливає діяльність таких великих фабрик, як "Зоря" і "Богодухівська", які входять до структури холдингу "Авангард". Навесні і влітку ці фабрики різко знизили відпускні ціни на яйця, в результаті чого низка середніх за потужністю фабрик розорилася. "Асоціація попереджала тоді, що після демпінгових цін послідує різке їх збільшення і десяток яєць коштуватиме десять-дванадцять гривень. Ось цей прогноз і підтвердився", - зазначив В.Шиян.

За його словами, на ціни вплинуло ще кілька чинників. "Авангард" різко збільшив обсяг постачання продукції птахофабрик на експорт, виконуючи контракти на постачання до країн Близького Сходу та Азії. Крім того, за деякими даними, "Авангард" чекають великі виплати за зовнішніми позиками. "Використовуючи своє монопольне становище, вони і підняли ціни. За "Авангардом", відповідно, підняли ціни й інші фабрики. Тепер виробникам яєць належить довести державним структурам, що підняття цін обґрунтоване", - зазначив В.Шиян.

У Харківському обласному відділенні АМКУ коментувати ситуацію з можливими перевірками птахофабрик відмовилися.

Довідка "SQ". У Харківській області на добу виробляється 2 млн. штук яєць. Найбільшими фабриками є "Зоря" й "Богодухівська", на яких утримується по 1 млн. курей-несучок. Працюють також фабрики "Охоче" й "Старовірівка" (на цій фабриці поки утримується 50 тис. несучок). Близько 80% у собівартості виробництва яєць становить ціна кормів. З початку 2012 р. корми в області не дорожчали.