ДП "Харківстандартметрологія" і ЗАТ "Регіональний орган з сертифікації і тестування" (Москва, Росія) підписали угоду про співпрацю у сфері технічного регулювання. Про це повідомили "SQ" у прес-службі "Харківстандартметрології" з посиланням на директора підприємства Михайла Будьонного. Сторони домовилися сприяти усуненню технічних бар'єрів в українсько-російських торговельних відносинах, створюючи сприятливі умови для підприємств і підприємців України та Росії, що бажають постачати свою продукцію на ринки цих країн.

Угода підписана в лютому 2011 р. у Москві. За даними прес-служби, зараз в Україні і Росії запроваджуються технічні регламенти (ідентичні європейським директивам), освоюється європейська практика з оцінки відповідності продукції, удосконалюються підходи до взаємного визнання робіт з сертифікації. У зв'язку з цим дуже важливим стає питання про взаємну довіру між органами з сертифікації (оцінки відповідності) української і російської сторін.

Як відзначили в прес-службі, у рамках угоди українські підприємства і підприємці можуть звертатися за допомогою в "Харківстандартметрологію" для вирішення питань з сертифікації своєї продукції в Росії. "Але головна мета угоди - формування довіри між органами з сертифікації та створення на її базі сприятливих умов для торговельних відносин", - відзначили в прес-службі.

Довідка "SQ". У 2010 р. зовнішньоторговельний оборот Харківської області з Росією склав 1,65 млрд. дол. (+36,6% до 2009 р.). Експорт - 812,8 млн. дол. (+39,1%), імпорт - 834,2 млн. дол. (+34,2%).