Чинний розділ III Податкового кодексу "Податок на прибуток підприємств", у зв'язку з чим з 1 квітня перестануть включатися до витрат підприємств і компаній витрати, понесені у зв'язку з придбанням товарів або послуг у фізосіб-підприємців - платників єдиного податку (пп. 139.1 .12 п. 139.1 ст. 139 кодексу). Про це 5 квітня повідомила "SQ" начальник Спеціалізованої ДПІ з роботи з великими платниками податків у Харкові Галина Феденко.

За її словами, в статтю витрат підприємства можуть відносити лише послуги тих фізосіб-"спрощенців", які здійснюють діяльність у сфері інформатизації. До цих послуг належать послуги, визначені у розділі 72 Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97 (затверджений і введений у дію наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології та сертифікації від 30.12.1997 р. № 822).

Начальник інспекції зазначила, що юридичні особи, які працюють з фізособами-підприємцями на загальній системі оподаткування, можуть витрати на їх послуги (товари) включати до валових витрат.

Довідка "SQ". Як заявив заступник голови Державної податкової служби України Олександр Клименко, "за спрощеною системою працюють 1100 тисяч підприємців, 400 тисяч з них мали договірні відносини з юрособами. З них близько 170 тис. беруть участь у схемах мінімізації податків: у результаті держава недоотримала до держбюджету близько 1 млрд. грн. податку з прибутків фізосіб і близько 2 млрд. грн. соцвнесків".

Представники малого бізнесу, як і раніше наполягають на вилученні з НК ст. 139, яка забороняє юрособам відносити на витрати витрати за послуги "спрощенців". В уряді не виключають такий варіант розвитку подій, проте говорять, що доведеться почекати до кінця другого кварталу, щоб можна було оцінити вплив даної норми на розвиток бізнесу.

Також з 1 квітня, згідно розділу "Податок на прибуток підприємств", ставка податку на прибуток зменшиться з 25 до 23%. Вводиться нульова ставка податку на прибуток для низки підприємств, зокрема, нових підприємств, у яких розмір прибутків до 3 млн. грн. і розмір зарплати співробітників - не менше двох мінімальних зарплат.

На обліку в Спецподатковій на 1 березня перебували 225 платників податків. Серед клієнтів СДПІ - ЗАТ "Філіп Морріс Україна", статутне територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця", ВАТ "Турбоатом", ЗАТ "Завод "Південкабель", ДП "Завод "Електроважмаш", ДП "Харківський завод електроапаратури", КП "Харківські теплові мережі", ДП "Завод ім.Малишева", а також низка банків Харкова.