Украинские ученые слишком много изобретают того, что не внедряется в производство - Д.Фирташ"Наука в нашій країні працює у своєму відокремленому світі. Ви, вчені, дуже багато винаходите, але те, що ми запроваджуємо, - це непорівнянно мало", - заявив 4 лютого на перший розширеному виїзному засіданні президії Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні (СПО), президії ради Федерації роботодавців України та Асоціації ректорів технічних ВНЗ України голова СПО Дмитро Фірташ. Нарада присвячена темі "Інноваційний розвиток України через об'єднання можливостей влади, бізнесу, освіти і науки".

За словами Д.Фірташа, ще одна проблема в тому, що середній вік учених країни наближається до 65 років. "Якщо з'являються молоді вчені, то вони відразу їдуть. І це справа роботодавців - надати їм робочі місця", - відзначив Д.Фірташ. За його словами, підсумки наради будуть враховані при розробці пропозицій центральним органам влади щодо виправлення такої ситуації. Пропозиції будуть підготовлені до кінця першого кварталу.

Президент індустріальної групи "УПЕК" (Харків) Анатолій Гіршфельд підкреслив, що інноваційна модель розвитку України є безальтернативною. Зараз частка інноваційної економіки у ВВП країни становить 1%, в інших країнах вона набагато більша. За останні 20 років інноваційна політика в Україні не стала основоположною для жодного уряду. У результаті частка вітчизняної продукції в обсязі світового виробництва знизилася з 2% до 0,2%. І постраждала при скороченні цієї частки саме високотехнологічна продукція.

Як зазначив А.Гіршфельд, потрібно створити новий орган - інститут інноваційних менеджерів. "Там повинні працювати фахівці з організації приватно-державного партнерства. Мій досвід підказує, що не потрібні дуже великі вкладення, щоб почати інноваційний розвиток. А потрібно лише розуміння необхідності і політична воля", - зазначив А.Гіршфельд.