На следующей неделе в Харькове обсудят экономическое сотрудничество с Белгородской областьюКруглий стіл, присвячений торговельно-економічній співпраці Бєлгородської (Росія) і Харківської областей, відбудеться 9 лютого в Харкові. Про це 4 лютого після наради з представниками харківської обласної влади повідомив журналістам генеральний консул Російської Федерації в Харкові Всеволод Філіпп.

"У цьому круглому столі візьмуть участь більше десяти промислових і сільськогосподарських підприємств Харківської області та більше десяти підприємств з Бєлгородської області. Минулого року експорт та імпорт між областями зріс на третину, як і в цілому зросли ці показники між Харківською областю та Росією. Думаю, що це результат відкритої політики в реалізації прикордонних і міжрегіональних зв'язків. Особливо важливо, що сьогодні триває процес укладання договорів і на рівні районних адміністрацій, конкретних підприємств. Це, зокрема, і дозволило збільшити товарообіг", - зазначив генконсул.

За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації Юрія Сапронова, цього року Харківська область буде зосереджуватися на "регіоналізації всіх міжнародних відносин з Росією". "Регіоналізація - це завдання, яке поставлене Президентом України Віктором Януковичем, і яке узгоджене з президентом Росії Дмитром Медведєвим. 2011 р. - це рік, коли всі акценти будуть спрямовані на співпрацю між регіонами. Харківська область цікава Росії, насамперед, тим, що представляє собою симбіоз наукового, промислового і сільськогосподарського потенціалу. Про це свідчить те, що в 2010 р. були укладені нові угоди, наприклад, між Харківською областю і Татарстаном. Так само були оновлені угоди з Московською, Бєлгородською областями та іншими регіонами Росії. Також ми проявляємо інтерес до співпраці з областями Уральського федерального округу, Сибірського федерального округу", - зазначив Ю.Сапронов.

За його словами, на квітень запланований візит делегації Татарстану до Харківської області, в ході якого має бути підписана програма співпраці.

Довідка "SQ". У 2010 р. зовнішньоторговельний оборот Харківської області з Росією склав 1,65 млрд. дол (+36,6% до 2009 р.). Експорт - 812,8 млн. дол. (+39,1%), імпорт - 834,2 млн. дол (+34,2%).

Зовнішньоторговельний оборот з Бєлгородською областю в 2010 р. склав 392,1 млн. дол. (+32,2%). Експорт - 292,1 млн. дол. (+31,6%), імпорт - 100 млн. дол. (+34,2%).