Бюджет инновационных разработок Харьковского политеха составил 21 млн.грн.Бюджет інноваційних розробок Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (ХПІ) в 2010 р. склав 21 млн.грн. Про це 4 лютого повідомив журналістам ректор ВНЗ Леонід Товажнянський. За його словами, поки державне фінансування (воно становить 12 млн.грн.) випереджає фінансування бізнесу (9 млн.грн.).

Як зазначив Л.Товажнянський, фінансування інноваційних розробок за рахунок бізнесу відбувається в рамках госпдоговорів. Один з таких договорів - розробка об'ємних гідромуфт для тракторної техніки на замовлення індустріальної групи "УПЕК" (Харків). Обсяг цієї розробки - 400 тис.грн.

Як уточнили "SQ" у ХПІ, у виші раніше вже займалися розробкою об'ємних гідромуфт на одній з кафедр ВНЗ. Тепер роботу продовжили на новому рівні. Очікується, що муфти будуть виробляти на потужностях "УПЕК". Вони будуть конкурентними на світовому і внутрішньому ринках.

Довідка "SQ". Університет був заснований 1885 р. як практичний технологічний інститут з двома відділеннями - механічним і хімічним, на якi приймалося 125 осіб. Організатором і першим директором інституту був учений у галузі механіки та опору матеріалів В.Кирпичов. В інституті працювали 17 викладачів, 10 професорів і 7 ад'юнкт-професорів. Після кількох етапів розвитку в 1930 р. на базі окремих факультетів інституту було створено 5 самостійних вишів: механіко-машинобудівний, електротехнічний, хіміко-технологічний, інженерно-будівельний, авіаційний. З 1994 р. інститут носив назву Харківський державний політехнічний університет (ХДПУ). У 2000 р. указом президента України ХДПУ наданий статус національного.