В Харькове разработали новый вид диодного освещения

У Харківській національній академії міського господарства розробили новий вид діодного освітлення - динамічний. Про це 3 листопада розповів "SQ" президент Українського національного комітету освітлення Пилип Говоров. За його словами, патент на динамічне світлодіодне освітлення був отриманий у вересні. Виготовлений макет світильника, інноваційність якого полягає в тому, що спектр освітлення змінюється протягом дня так, як змінює свій спектр сонце. У світильнику встановлені триколірні джерела світла, якими управляє автоматична система.

Як зазначив Ф.Говоров, до роботи над динамічним світильником учених підштовхнули дослідження медиків США, які проводили експерименти зі світильниками, що динамічно змінюють спектр. У шкільному класі, де були встановлені такі світильники, значно падав рівень захворюваності дітей. Але зміни спектру при тому експерименті досягалися способами, відмінними від запропонованого харківськими вченими. "Метод освітлення, який запропонували харківські вчені, у світі ще ніхто не придумав", - зазначив П.Говоров.

За його словами, хотілося б, щоб після всіх перевірок і випробувань розробка якомога швидше потрапила до шкіл, де складна ситуація з освітленням класів. "Ми будемо представляти нашу установку на виставках і презентувати її на наукових та практичних конференціях. Майбутнє - за динамічними світлодіодними світильниками", - зазначив П.Говоров.

Довідка "SQ". Харків разом із Донецьком і Києвом потрапили до пілотного проекту із впровадження світлодіодних енергозберігаючих освітлювальних приладів у рамках державної програми напередодні чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Перша партія світлодіодних енергозберігаючих світильників надійде до Харкова 10 листопада 2011 р. Світильники відповідають усім сучасним вимогам за потужністю освітлення, прості в обслуговуванні і швидко окупаються. До кінця року їх встановлять у парках міста, а також на вулицях Харкова. Близько 2 тис. світильників встановлять на сходових клітинах під'їздів, у ліфтах. Перелік об'єктів, на яких з'являться нові світильники, вже затверджений.