ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) розгортає виробництво вакуумних печей "ОТТОМ" для термообробки металів. Про це повідомив "SQ" головний конструктор вакуумних печей дослідного виробництва ХФТІ Олексій Лобода. За його словами, виробництво печей набирає обертів, підприємство освоює ринок, на якому традиційно сильні позиції іноземних компаній, що працюють на цьому ринку вже по 50 років.

За словами О.Лободи, в основному замовлення на печі "ОТТОМ" надходять з Росії. "Нещодавно три печі були поставлені на машинобудівний завод у Пензі, дві елеваторні печі - на Кіровський завод у Тулі, воднева піч - на завод в Осташковому (Тверська обл.), поставлялися печі на завод "Победит" у Владикавказі, на завод "Вертол" (Ростов). З українських замовлень можна відзначити печі для Харківського машинобудівного заводу "ФЕД", - повідомив О.Лобода.

Як зазначив головний конструктор, зараз інститут працює над виконанням замовлення для авіазаводу в Гатчині (під Санкт-Петербургом, Росія). Буде зроблена вакуумна камерна піч для пайки досить великих деталей. Їх діаметр - 500 мм, а висота - 80 мм. Усі печі такого класу робляться за індивідуальним замовленням - це не масове виробництво.

О.Лобода зазначив, що закордонні конкуренти "ОТТОМу" виграють за рахунок напрацьованих зв'язків та налагодженого технічного обслуговування своїх виробів. "ОТТОМу" поки доводиться боротися за ринок шляхом зниження ціни виробів при такій же якості, як у конкурентів. "Ціна "ОТТОМу" та його зарубіжних конкурентів практично "збігається", але в "ОТТОМі" вона виражена в гривнях, а у конкурентів та ж сума, але в доларах", - підкреслив О.Лобода. Зниження ціни досягається, зокрема, за рахунок застосування вітчизняних і російських комплектуючих.