У травні 44% харківських забудовників підвищили ціни на житлову нерухомість, 43% компаній залишили вартість житла незмінною і 13% забудовників знизили ціни. Ці дані надали "SQ" у маркетинговій службі ІБК "Авантаж" (Харків).

Як відзначили аналітики корпорації, влітку на ринку нерухомості спостерігається спад купівельної активності, і забудовники, як правило, не підвищують вартість квадратного метра. Останній раз зростання вартості житла напередодні літнього "мертвого" сезону відзначалося в 2007 р., в період ажіотажного попиту на квартири. За їх даними, зростання цін на ринку первинного житла в травні обумовлене, насамперед, пожвавленням попиту, яке спостерігається з початку 2010 р. Ще одним фактором, що підтверджує зростанння інтересу споживачів до первинного житла, став висновок з ринку в квітні-травні п'яти об'єктів загальною площею 103 200 кв.м.

За інформацією служби маркетингу, в травні порівняно квітня ціни на об'єкти економ-класу і преміум-класу зросли на 1,1% і 1,2% відповідно. При цьому квартири класу "бізнес" здешевшали на 2,7%. Експерти корпорації "Авантаж" дійшли висновку, що на ринку первинної житлової нерухомості відбулося вирівнювання середньоринкових цін по всіх класах. Були зафіксовані наступні середньоринкові ціни на об'єкти первинної житлової нерухомості: преміум-клас - 13 013 грн. за кв.м, бізнес-клас - 9 124 грн. за кв.м і економ-клас - 5 725 грн. за кв.м.

Довідка "SQ". Інвестиційно-будівельна корпорація "Авантаж" працює в напрямку девелопменту, будівництва, інвестиційної діяльності та корпоративного управління підприємствами. Компанія заснована в 1998 р. Служба маркетингу корпорації більше п'яти років проводить моніторинг ринку житлової та комерційної нерухомості Харкова.