"Укроборонпром" распорядился уволить М.Борисюка с должности генконструктора КБ им.Морозова Генеральний директор держконцерну "Укроборонпром" (Київ) Дмитро Саламатін підписав розпорядження про звільнення Михайла Борисюка з посади генерального конструктора КП "Харківське конструкторське бюро ім.А.Морозова". Про це повідомило видання "Дело". Розпорядження про звільнення пов'язано з перенесенням термінів здачі 11 бронетранспортерів БТР-4Е. Україна повинна була відправити ці машини до Іраку в листопаді 2010 р. у рамках контракту на постачання 400 бронетранспортерів та іншої військової техніки.

За даними "Дела", М.Борисюк повідомив, що Д.Саламатін справді спробував змістити його з посади генконструктора і призначити на цю посаду конструктора Юрія Бусяка. "Він хотів звільнити, написав до Кабміну, підписав це розпорядження. Але це йому не допоможе. У мене укладений контракт, який він не може розірвати", - заявив М.Борисюк. За словами М.Борисюка, приводом для звільнення стала його небажання підкорятися Д.Саламатіну.

Як зазначив М.Борисюк, Україна й Ірак офіційно перенесли термін поставки техніки на кінець лютого - початок березня 2011 р. Одна з причин - несправність гармат БТР. За словами генконструктора, з цього приводу були проведені дослідження. Виявилося, що причина поганої роботи гармат під час приймання іракськими військовими - в пружинах. Отримані нові гармати для першої партії бронетранспортерів, в яких пружини відповідають кресленням, проводяться випробування.

Як повідомили "SQ" у КБ, М.Борисюк працює в звичайному режимі, проводить наради. Постачальник гармат для бронетранспортерів поставив нову партію, в якій виправлені виявлені перш недоліки. З 2 лютого почалися випробування цієї партії гармат. "А взагалі у нас всілякі випробування зараз йдуть суцільною чередою. Режим роботи дуже напружений", - відзначили в КБ.

Довідка "SQ". Згідно даних, озвучених раніше українськими офіційними особами, очікувалося, що 11 нових БТР-4 візьмуть участь у параді з нагоди святкування Дня армії Іраку 6 січня.

У 2009 р. дочірнє підприємство держкомпанії "Укрспецекспорт" - ДП "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" - уклала контракт з Іраком на суму понад 550 млн.дол., який, як передбачається, має стати одним із серії угод, що готуються у сфері військово-технічної співпраці України та Іраку. Контракт передбачає постачання протягом 3-3,5 років більше 400 одиниць бронетехніки, зокрема БТР-4, 6 легких транспортних літаків Ан-32, а також проведення послуг з ремонту авіаційної техніки. У числі основних виконавців контракту виступають Казенне підприємство "Харківське КБ машинобудування ім. Морозова", ДП "Завод ім. Малишева" (Харків) і ДП "Антонов" (Київ).