Фахівці ВАТ "Турбоатом" (Харків) 2 лютого успішно підключили турбіну енергоблоку № 2 ТЕС "Аксу" (Казахстан) у мережу для планового освоєння потужності. Про це 3 лютого повідомили "SQ" у прес-службі заводу. На блоці № 2 "Турбоатом" замінив агрегат К-300-240 на турбіну нового покоління - К-325-23, 5. Після модернізації її потужність зросла на 25 МВт, підвищився термін служби енергоблоку і всієї електростанції, питома витрата палива зменшилася на 5%.

За даними прес-служби, пуско-налагоджувальні роботи на енергоблоці проводилися в кілька етапів: випробування змонтованого обладнання перед пуском в автономному режимі, пуск турбіни на холостому ходу, і завершальний етап - включення турбоагрегату в мережу для освоєння потужності, під час якого турбіна поетапно набирає номінальну потужність 325 МВт. При цьому здійснюється контроль системи регулювання, а також теплових, вібраційних та інших характеристик. Далі будуть проведені гарантійні випробування, й енергоблок буде зданий у промислову експлуатацію. Всі роботи планується завершити до кінця лютого. Раніше відбулися пуски турбоагрегатів на блоках № 1 і 3. У виробництві знаходиться обладнання для блоку № 6.

Довідка "SQ". На всіх восьми блоках ТЕС "Аксу," починаючи з 1968 р., встановлено парові турбіни виробництва ВАТ "Турбоатом".

"Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження. Серед основних замовників "Турбоатома" - Угорщина, В'єтнам, Казахстан, Китай, Мексика, Росія, Таджикистан, Узбекистан і Україна.