Відтік з валютних депозитів населення в українських банках у 2010 р. значно зменшився. Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький. "Якщо взяти рік у цілому, то на 2 млрд. дол. менше динаміка коштів поза банками, ніж у 2009 р. Це скромний результат. Довіра ще не відновлена повністю, але те, що люди повертають кошти на депозити - це позитивно", - зазначив він. (Http://www.uabanker.net)

За словами В.Литвицького, кількість кредитів, виданих фізособам у України, у січні 2011 р. зросла на 1,2% порівняно аналогічного періоду 2010 р. Депозити фізосіб у січні теж почали приріст. Окрім того, триває здешевлення кредитів. "Якщо ростуть депозити, це означає, що у банків росте платформа для кредитування. Якщо зростають кредити фізичним особам, це означає, що люди можуть більше споживати. Це теж показник для економічного зростання", - зазначив він.

В.Литвицький додав, що в січні почло відновлюватися зростання реальних прибутків населення. "Якщо ВВП зріс більш ніж на 4%, то реальна зарплата збільшилася на 10%. Сповільнилася інфляція з 12,3% до 9,1%, разом з тим, збільшилася і товарна пропозиція. За моїми попередніми оцінками, у номінальному вираженні ВВП зріс десь на 19%, а прибутки - на 20%. А з урахуванням цінового чинника, якщо його почистити від інфляції, то зростання реальних прибутків - у межах 10%", - заявив радник представника НБУ.

Золотовалютні резерви НБУ на 1 лютого склали 35131 млн дол. Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький. "Зверніть увагу, що це не ощадне нарощування, а за рахунок того, що ми в січні купили валюту при позитивному сальдо", - зазначив В.Литвицький. (Http://www.uabanker.net)

Він також заявив, що Україна ще не перетнула кордон безпеки за зовнішніми запозиченнями. Завдяки виходу України на ринок зовнішніх запозичень, фінансовий рахунок країни виріс і дозволив зміцнити як платіжний баланс, так і зовнішню платіжну позицію. Це дозволило не вдаватися до девальвації нацвалюти. "Наявність співпраці з МВФ дозволила мати такий приплив за фінансовим рахунком, який зміг компенсувати приплив за поточним рахунком і вивів нас на нову ситуацію", - зазначив він.

"Брокбізнесбанк" 1 лютого відкрив нове спеціалізоване відділення у Донецьку. Відділення розташоване в приміщенні ВАТ "Донецькобленерго". На церемонії відкриття були присутні представники місцевої влади, керівники філії банку, керівники ВАТ "Донецькобленерго". Основним видом діяльності нового відділення N5 філії "Брокбізнесбанку" є прийом платежів від населення на користь одержувача коштів абонентів Калінінського, Пролетарського і Будьонівського районів Донецька за послуги заміни лічильника, відключення або підключення абонентів, а також пломбування. (Http://www.rbc.ua)

Довідка "SQ". АТ "Брокбізнесбанк" заснований 1991 р. Банк входить до першої групи банків згідно рейтингу НБУ (найбільші банки), має ліцензії на всі банківські операції в Україні. Банк нараховує більше 350 філій і відділень у всіх областях України. Донецька філія була відкрита в квітні 1996 р.

НБУ запропонував банкам повністю заборонити дострокове зняття строкових вкладів. Про це йдеться в проекті регуляторного акту НБУ. Нововведення пропонують ввести для визначення конкретних термінів виконання банком своїх зобов'язань повернення вкладу та створення правових умов для зниження ризиків банку у разі дострокового розірвання строкового депозитного договору. Проект опрацьовується Нацбанком за участю банківських асоціацій. Передбачається, що повернення вкладів відбуватиметься виключно в термін, визначений договором або у разі настання непередбачених ситуацій, що вимагають від вкладника термінових грошових витрат (оплата лікування, відшкодування майнової шкоди, забезпечення захисту в суді тощо). (Http://www.rbc.ua)

Також НБУ пропонує встановити, що у разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання терміну, обумовленого договором строкового вкладу, банк здійснює виплату у термін до 30 днів з дати звернення. Запропонований варіант може бути реалізований шляхом внесення змін до ст.1060 Цивільного кодексу України. Таку пропозицію НБУ обумовлюється тим, що збільшення обсягів банківського кредитування залежить в першу чергу від наявності у банків вільних кредитних ресурсів. Акумулюючи великі обсяги фінансових ресурсів, банки мають можливість направляти їх на операційну або інвестиційну діяльність господарюючих суб'єктів, а також задовольняти поточні або довгострокові потреби своїх клієнтів.