Заборгованість із зарплати на ДП "Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ) становить 6,4 млн.грн., заборгованість до Пенсійного фонду - 6,6 млн.грн. Про це 2 червня під час засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради повідомив директор підприємства В'ячеслав Покриш.

"Для випуску продукції заводу необхідно 19,2 тис. кв.м площі, а в розпорядженні підприємства - 84 тис. кв.м. Тобто у нас є приміщення, які нам не потрібні. Тому ми плануємо продати цехи, не задіяні у виробничому процесі. Документ на продаж цехів зараз знаходиться в міністерстві. Це не швидкий процес. Але якщо все вийде, то за рахунок виручки від продажу цехів, яка складе приблизно 7,2 млн.грн., ми зможемо погасити борг із зарплати працівникам підприємства", - зазначив В.Покриш.

Також директор ХЕМЗа повідомив, що за 7 місяців його роботи на підприємстві під скорочення потрапили 111 осіб, яким у повному обсязі була виплачена зарплата, а також погашена заборгованість до Пенсійного фонду. "Співробітників, які працюють у відділах, які не задіяні у виробничому процесі, теж доведеться скоротити", - підкреслив В.Покриш.

За його словами, у 2011 р. підприємство планує вийти на обсяг товарного виробництва в 13,8 млн.грн.

Довідка "SQ". На 1 травня загальна заборгованість із виплати заробітної плати в Харківській області склала 160,2 млн.грн. Як повідомила начальник Головного управління праці та соцзахисту населення облдержадміністрації Олена Захуцька, борги з початку року зросли з 77,5 млн.грн. до 117,9 млн.грн. за рахунок зростання боргу на трьох найбільших державних підприємствах міста: Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві, ДП "Завод ім. Малишева" та ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка". Заборгованість на 134 економічно активних підприємствах склала 136,7 млн.грн.

Також О.Захуцька повідомила, що з початку травня цього року загальні борги із виплати зарплати скорочені на 7,2 млн. грн. (4,5%) за рахунок їх скорочення на економічно активних підприємствах.

Процес банкрутства ХЕМЗ було розпочато у червні 2007 р. У 2009 р. суд затвердив реєстр вимог кредиторів до ХЕМЗ на 110 млн.грн., після чого був сформований комітет кредиторів заводу. ХЕМЗ завершив процедуру банкрутства мировою угодою. Заборгованість із зарплати на підприємстві на березень становила 5 млн.грн. У ході реформування заводу його розділять на два підприємства, одне з них буде державним. Держпідприємство буде займатися апарат-станційним виробництвом, а приватне - виробництвом великих електричних машин. В.Покриш був призначений директором ДП "Харківський електромеханічний завод" у жовтні 2010 р.