До 15 июня Харьковский авиазавод полностью погасит долги по зарплате - замдиректора предприятияХарківське державне авіаційне виробниче підприємство повністю погасить усі борги із заробітної плати до 15 червня. Про це 2 червня під час засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради повідомив заступник директора заводу з фінансових питань Олександр Дагаєв.

За його словами, на 1 травня заборгованість із зарплати на підприємстві становила 37,5 млн.грн. На 1 червня вона скоротилася до 29,8 млн.грн. "За останні 10 днів ми погасили заборгованість із зарплати за три місяці. Виплата боргів буде здійснюватися за рахунок коштів, виручених підприємством від виробництва, і за рахунок банківських кредитів. Власними коштами завод покриє лише 1/6 заборгованості. Зарплату починаючи з травневої працівникам заводу планується платити власними коштами", - зазначив О.Дагаєв.

Заступник директора також повідомив, що 48 млн.грн. підприємство заборгувало до Пенсійного фонду. "Борги з податків і до Пенсійного фонду будуть погашені пропорційно до виплат зарплат. Також будуть залучені бюджетні кошти за програмами фінансового оздоровлення підприємств", - додав О.Дагаєв.

Окрім того, заступник директора підприємства повідомив, що реалізація лівійських літаків затримується. "Це питання вирішується. Ми сподіваємося, що частина виручки, яку ми отримаємо, також піде на погашення боргів", - підкреслив О.Дагаєв.

Довідка "SQ". За даними профкому ХАЗу, заборгованість із зарплати на підприємстві існує вже шість місяців і становить близько 60 млн.грн. 27 травня завод отримав 14 млн.грн. на погашення боргів із зарплати.

Як заявив 16 травня голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, опрацьовується можливість отримання авіазаводом великого кредиту. Запорукою кредиту буде продукція підприємства. Раніше повідомлялося, що авіазавод отримає 200 млн.грн. кредиту.

Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х років XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 р. завод передав Лівії літак Ан-74, в травні 2009 р. - Ан-74ТК-300. У 2010 р. завод планував випустити три літаки Ан-74, один (Ан-74-Т-200А) призначений для постачання до Єгипту, ще два- Ан-74-ТК-200С - до Лівії.