Агрофирма "Сады Украины" инвестировала в создание системы орошения около 1 млн.долл.

ТОВ "АФ "Сади України" (Кегичівський р-н, Харківська обл.) у 2011 р. змонтували систему зрошення приблизно на 400 га. Обсяг інвестицій склав близько 700 тис. дол. Про це повідомив "SQ" президент фірми Олексій Зайцев. За його словами, зрошення проводиться різними способами, в тому числі - шляхом дрібнодисперсного розпилення. "Будемо зрошувати товарну кукурудзу, сою і трохи цукрових буряків. Але в основному - кукурудзу і сою", - зазначив О.Зайцев.

За його словами, поки в області зрошується дуже мало сільгоспплощ. Усього в регіоні потрібно оснастити системами зрошення близько 30% орних земель. Кошти на створення систем можуть дати банки, тому що це дуже вигідне вкладення капіталу. "Зрошення дає великий приріст урожайності, який покриває витрати на його пристрій. Якщо в минулі роки кукурудзу продавали по 100 дол./т, то зараз продають по 200-250 дол./т. Зі зрошенням врожайність кукурудзи становить 10-12 т/га , без зрошення в посуху врожайність може бути і 3-4 т/га. Збільшення у минулому посушливому році склала 7 т/га, а у звичайний рік надбавка врожайності становить 4-5 т/га. Складно назвати культуру, яка не вимагає зрошення. Можливо, не потрібно зрошувати соняшник, оскільки він посухостійкий. Бажано зрошувати яру пшеницю і ячмінь, горох і, тим більше, сою, яка дає чудову надбавку до урожаю", - зазначив О.Зайцев.

Довідка "SQ". Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що ті сільгосппідприємства Харківської області, які організовують полив на своїх територіях, будуть заохочуватися - зокрема, воду для поливу вони будуть отримувати безкоштовно. Для стимуляції зрошення в області буде розроблено схему спрощеної передачі в користування аграріям водойм і свердловин, а також здачі в експлуатацію нових об'єктів, призначених для поливу.