На Харьковском заводе электроаппаратуры начали активно погашать задолженность по зарплате - председатель ликвидационной комиссии заводаЗаборгованість із зарплати почали активно погашати на ДП "Харківський завод електроапаратури" (ХЗЕА) після початку процедури ліквідації. Про це повідомив "SQ" голова ліквідаційної комісії заводу Сергій Іванов. За його словами, за вересень, наприклад, було виплачено 1,9 млн.грн. на погашення заборгованості із зарплати і на виплату поточної зарплати. "В основному, заборгованість виникла в 2008-2009 рр. і за січень-лютий 2010 р. Зараз вона становить близько 4,5 млн.грн. і зменшується щодня", - зазначив С.Іванов.

За його словами, зараз на заводі є готова продукція за контрактом, укладеним попереднім керівництвом з ДП "Завод ім. Малишева (на 955 тис.грн.) та з Харківським КБ з машинобудування ім.Морозова (на 829 тис.грн.). "Найімовірніше, завод ім.Малишева укладе новий договір з філією ДНВО "Комунар", який створено на території ХЗЕА для виробництва спецтехніки, і гроші, які зараз заборгували нам, потраплять до філії. Але ми їх все одно отримаємо, не від заводу ім.Малишева, так від філії. З КБ таких проблем немає. Перша виплата КБ призначена на квітень 2011 р., друга - на серпень 2011 р. Завод на той час ще не буде ліквідований повністю і отримає гроші. Коли гроші за виконані контракти потраплять на рахунок заводу, ми їх направимо на погашення заборгованості із зарплати", - зазначив С.Іванов.

За його словами, в процесі ліквідації дотримується черговість виплат. У першу чергу йде погашення заборгованості із зарплати. "Основне завдання зараз - виплата зарплати і забезпечення поточної діяльності підприємства, щоб не нарощувати заборгованість. Ще не зупинене виробництво, потрібно оплачувати ще постачання електроенергії та послуги каналізації. Опалення на заводі відключено", - зазначив ліквідатор.

Довідка "SQ". ХЗЕА підвідомчий Національному космічному агентству України, оскільки випускав комплектуючі систем управління космічними апаратами. Завод був створений 1943 р. для випуску електричних приладів гвинтомоторної групи літаків. У 1956 р. завод приступив до освоєння та випуску першої в СРСР електробритви зі спареними круглими ножами. У 1958 р. почалося освоєння апаратури систем управління літальними апаратами. У 1959 р. був освоєний випуск приладів бортової апаратури. За останні 10 років підприємство освоїло виробництво електролічильників, лічильників води та теплової енергії. Зараз на заводі числиться 400 працівників. За рішенням Кабміну від 27 серпня 2008 р. завод був виключений з переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Була розпочата процедура приєднання заводу до ДНВО "Комунар" з подальшою ліквідацією. 3 вересня 2010 р. головою ліквідаційної комісії заводу був призначений С.Іванов.