Загальні вимоги банківських установ Харківської області за наданими кредитами на 1 жовтня становили 28,5 млрд.грн. і зменшилися з початку цього року на 3,1%. Про це повідомили "SQ" в управлінні НБУ в Харківській області.

Як повідомили в управлінні, як і раніше в структурі кредитних вкладень переважали кредити, надані в іноземній валюті, їх питома вага становила 57,3%, а обсяг на початок жовтня становив 16,3 млрд.грн. Вимоги за кредитами, наданими банками в національній валюті, становили 12,2 млрд.грн. і зросли за дев'ять місяців на 9,4%. За видами економічної діяльності найбільшими споживачами кредитів залишаються підприємства торгівлі та переробної промисловості, яким направлено 6,1 млрд. грн. (питома вага в загальному обсязі 38,1%) та 4,6 млрд.грн. (28,4%) відповідно. Сільгоспвиробникам видано кредитів на 1,1 млрд.грн. (їх частка в кредитних вкладеннях - 6,6%), будівельним компаніям направлено 989,2 млн.грн. кредитів (або 6,2%), підприємствам транспорту - 622,2 млн.грн. (3,9%), суб'єктам господарювання на проведення операцій з нерухомістю - 1,3 млрд.грн. (8,4%).

Як зазначили в управлінні НБУ, кредитування реального сектора економіки здійснюється ще досить повільно. Стримуючими чинниками були складний фінансовий стан потенційних позичальників, нарощування заборгованості з прострочених кредитів, обмеження на здійснення операцій з кредитування в іноземній валюті. З першої половини року заборгованість за кредитами, наданими суб'єктам господарювання, зросла на 3,3% і 1 жовтня дорівнювала 16 млрд.грн., або 56,3% у загальній структурі кредитів.

Як повідомили в управлінні, банки займали обережну позицію щодо кредитування фізичних осіб. Вимоги за кредитами, наданими населенню, склали 12,5 млрд.грн., зменшившись за звітний період на 10,2%.

Середньозважена відсоткова ставка за кредитами в національній валюті у вересні склала 19,4%, в іноземній - 14,8%.

Довідка "SQ". На території м. Харкова та області функціонують 1 тис. 258 банківських установ, з них 9 банків - юридичних осіб (самостійних харківських), 32 філії банків (у Харківській філії ТОВ "Укрпромбанк" працює ліквідаційна комісія) і 1 тис. 217 територіально відокремлених безбалансових відділень.