На базі Харківської області буде сформована інвестиційна модель для інших регіонів України. Про це в ході роботи III міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" заявив директор Департаменту регіонального розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Україні Василь Федюк. За його словами, на Харківщині є всі передумови для вдалої реалізації інвестиційних проектів та їх подальшого розвитку. За його словами, головне завдання місцевої влади - створити для бізнесу умови для комфортної роботи і довгострокового співробітництва.

Як приклад В. Федюк привів будівництво в Харкові заводу з переробки твердих побутових відходів (ТПВ). "Приходить інвестор і, скажімо, вкладає в будівництво заводу 70 млн.дол. на 15 років. Тобто, через цей час завод буде переданий у власність територіальної громади. Єдине, що потрібно від місцевої влади, - виділення земельної ділянки та покриття ризиків, якщо витрати будуть перевищувати доходи. Якщо будуть такі гарантії, то, я думаю, інвестор для Харківської області знайдеться ", - зазначив В. Федюк.

Він також підкреслив, що Держагентство з інвестицій готове розробити спільний план дій з Харківською областю на 2012 - 2015 рр. по залученню в регіон инвестиций.

Як повідомив "SQ" депутат Харківської облради Андрій Моченков, щоб Харків дійсно став центром залучення інвестицій, необхідно розробити довгострокову програму з рівною часткою участі бізнесу та влади. "Що змінилося для Харкова за останні 20-30 років? Раніше, ще за радянських часів, наше місто було центром просування інвестицій за рахунок великої кількості виробництва та наукових центрів. Тому місто росло і стало мільйонником. Але коли після розвалу СРСР утворився кордон, центр залучення інвестицій перемістився в Київ, а Харків виявився на периферії. І потрібно докласти титанічних зусиль, щоб зробити місто привабливим ", - підкреслив А. Моченков. За його словами, прикладом для Харківської області може стати Білгородська область (Росія), яка за рахунок залучення інвестицій і допомоги держави розвивається дуже швидкими темпами. "Для нас цей досвід є дуже важливим, тому що наша область, як і Білгородська, теж є прикордонною", - зазначив депутат.
 

Довідка "SQ". 3-й міжнародний економічний форум "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" пройшов у Харкові 30 вересня. У ньому взяли участь понад 300 учасників з 20 країн світу.