"У законі України "Про забудову територій" зазначено, що на виконання техумов забудовник повинен витрачати 4% загальної вартості будівництва, але ми розуміємо, що цього ніколи не станеться", - заявив 30 червня на розширеному засіданні комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування , ЖКГ та регіональної політики президент харківської асоціації "Регіональне будівництво" Олександр Харченко, про це повідомили "SQ" в асоціації. За його словами, вихід - у введенні схеми фіксованої оплати техумов.

За словами О.Харченка, за проектом відомо, скільки потрібно електроенергії, який витрата води, каналізації і газу для майбутнього будинку. "Вважаю за необхідне встановити фіксовану плату за споживані будинком 1 тис.кВт електроенергії, заплатити потрібну суму, і нехай обленерго потім думає, як добудувати і підвести мережі. Буде встановлена єдина величина техумов для всіх", - зазначив О. Харченко.

За його словами, відсутність альтернативи підприємствам електро-, тепло-, газо- і водопостачання породжує монополію, і вона диктує свої умови. "Коли в країні з'явилася альтернатива підприємствам зв'язку, у забудовників перестали вимагати будівництво цих мереж - їх будують самі підприємства зв'язку і потім на цьому заробляють. Це ідеальний варіант, тому що ми, будівельники, даємо постачальникам послуг нових споживачів", - заявив О. Харченко.

Як відзначив президент асоціації, розглядається варіант, за яким забудовники повинні побудовані ними мережі відразу передавати на баланс енергетикам і потім отримувати компенсацію на виконання технічних умов протягом 25 років. "Це неприйнятно довгий термін", - заявив О. Харченко.