"За минулий рік група "Інвестор" продала значну частину своїх активів на території України. Кажучи відверто - практично всі. Рішення про це було прийняте в результаті обговорення усіма партнерами", - заявив в інтерв'ю виданню "Главное" власник групи, екс-голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков.

За його словами, це пов'язано з політичними причинами і "неможливістю робити бізнес у нашій країні за нинішнього режиму". "Тому ми провели серйозну структурну реформу активів-пасивів групи. Нехай із втратами, з втратою потенційної перспективи, реалізували пакети компаній, які нам належать. Отримані ресурси ми, в основному, витратили на погашення пасивів і зобов'язань компанії по всіх напрямах, прийнявши стратегію перехідного періоду з мінімальною кількістю зовнішніх поточних позик і зобов'язань", - заявив А.Аваков.

"Розвиток ситуації лише підтвердив наші найгірші побоювання та прогнози. Брутальні, грубі "наїзди" на всі афілійовані зі мною компанії мають місце в режимі нон-стоп. У такій ситуації у мене і моїх партнерів просто не залишилося вибору - займатися бізнесом в Україні для нас нині неможливо і небезпечно. Реалізувавши активи, ми, принаймні, чесно розрахувалися з кредиторами і не підвели наших іноземних партнерів, надавши їм самим оцінювати подальші ризики", - додав він.

Довідка "SQ". До сфери впливу АТ "Інвестор" входили компанії "Інвестор-Нафтогаз", "Інвестор Еліт Строй", видавничий дім "Інвестор", ЗАТ "ТЕЦ-3", ТОВ "Українська чайна фабрика Аhmad Tea", супермаркет "Восторг", ЗАТ " Універмаг "Україна" (Харків), АКБ "Базис", а також медіа-структури: Агентство телебачення "Новини", радіо "Нова хвиля", телеканал А/ТВК, газета "Главное".

31 січня А.Аваков був притягнутий як обвинувачений у кримінальній справі, порушеній 26 січня за фактом перевищення ним влади і службових повноважень, за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 365 Кримінального кодексу України. У той же день А.Аваков був оголошений у розшук. За поданням слідчого прокуратури Харківської області Червонозаводським районним судом Харкова йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Справа стосується незаконного відчуження у 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район).