"Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) має намір очистити фінансовий ринок від несумлінних емітентів", - заявила "SQ" старший партнер юридичної фірми "ILF" Олена Кібенко, коментуючи законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення вимог до емітентів цінних паперів". За її словами, законопроект визначає 24 ознаки, за якими цінні папери емітента можуть бути визнані фіктивними, при цьому комісії досить будь-яких 6 ознак з 24, щоб визнати фіктивність цінних паперів.

"Навіть побіжний огляд ознак, перерахованих у законопроекті, показує, що досить багато емітентів будуть перебувати в зоні ризику", - підкреслила О.Кібенко. За її словами, проблема в тому, що законопроект не поділяє явні ознаки, що свідчать про фіктивність цінних паперів, і ознаки непрямі, які є лише додатковими класифікуючими критеріями. До непрямих ознак, на думку експерта, належать, наприклад, наявність учасників, що володіють більш ніж 25% статутного капіталу, або відсутність у компанії-емітента головного бухгалтера. "Подібні явища досить поширені в Україні і необов'язково свідчать про недобросовісність емітента. Однак у випадку прийняття законопроекту, вони можуть бути підставою для визнання цінних паперів фіктивними", - зазначила юрист.

За словами О.Кібенко, при оцінці діяльності емітентів вирішальними повинні бути явні ознаки фіктивності цінних паперів. Це, зокрема, низький рівень виручки від реалізації (менше 3%), відсутність емітента за місцезнаходженням, відсутність у емітента співробітників. Вона зазначила, що ДКЦПФР повинна мати можливість більш гнучкого підходу до оцінки. Наприклад, визнавати цінні папери фіктивними і за наявності меншої кількості ознак, ніж шість. "Немає сенсу прив'язуватися до кількості - головне, щоб рішення Комісії було обгрунтованим і аргументованим", - підкреслила експерт.

Юрист зазначила, що законопроект також містить досить обмежень, які будуть ефективно працювати проти проникнення на ринок несумлінних емітентів. Так, встановлюються додаткові вимоги до емітентів облігацій і випадки, коли емітент повинен провести достроковий викуп облігацій. Окрім того, законопроект вводить кваліфікаційні вимоги до посадових осіб емітента. "Ці заходи підвищать рівень довіри інвесторів і очистять ринок від так званих "сміттєвих" цінних паперів. Головне, щоб не постраждали добросовісні емітенти", - підкреслила О.Кібенко.

Довідка "SQ". Юридична фірма "ILF" ("Інюрполіс") заснована 1994 р. і надає як юридичні консультації, так і комплексну експертизу у сфері бізнес-консалтингу. "ILF" входить до ТOP-50 юридичних фірм України. "ILF" має три офіси - у Києві, Харкові та Варшаві (Польща), об'єднуючи понад 30 професійних юристів, які спеціалізуються з різних галузей права.