Ніжна лірика, тонка іронія, веселі запальні ритми та колоритний спів... Перший день липня харків'яни зустріли з танцями та співанками - у місті пройшов етнофестиваль "Танцюй по-українськи!".

Захід відбувся біля пам'ятника Т.Шевченку в саду ім.Шевченко. Спочатку публіка зосереджено дивилася на музикантів, які закликали всіх перехожих взяти участь у майстер-класах з танців. Однак щойно залунали перші нотки народної музики, бажаючих спробувати себе в етнічних ритмах виявилося чимало.

Перші майстер-класи проводив харківський фольклористичний гурт "Муравський шлях". "Карапет", "Гречаники", "Полька", "Краков'як", "Коробочка" лунали зі струн цього музичного ансамблю. Усе більше пар виходило на танцювальний майданчик. Усіх початківців підтримувала публіка, яка тісним колом стовпилася навколо пам'ятника Шевченку. 

Наступним "вчителем танцю" став харківський гість - гурт "Гуляйгород", учасники якого родом із Києва та Кіровограда. Гурт досліджує культуру Середнього Подніпров’я (Черкащина, Полтавщина, Кіровоградщина) і має у своєму репертуарі обрядові та побутові пісні, інструментальну музику. Багато пісень учасники гурту зібрали у власних фольклорно-етнографічних експедиціях. Це справжні троїсті музики, які грають на трьох інструментах: скрипка, бубон і контрабас. На Україні протягом віків викристалізовувались різноманітні за складом народні інструментальні ансамблі. Спочатку в цих ансамблях провідну роль відводили гуслям. Та коли був створений класичний зразок скрипки, утворився ансамбль троїстої музики. Назвали цей ансамбль троїстою музикою тому, що до його складу входять три виконавці: скрипаль, цимбаліст (або виконавець на іншому інструменті) та бубніст.

Наприкінці танцювального марафону проводився конкурс на кращого танцюриста і танцюристку, де кожен міг продемонструвати свої таланти і навички, які здобув протягом фестивалю. Після танців концерт продовжили харківський гурт автентичного співу "Ойра", джазовий колектив "Acoustic Quartet" і гість з Полтавщини - акустичний гурт "Контрабас".