Наприкінці минулого року нардепи прийняли цікавий законопроект. Він змінює український податковий кодекс, а також декотрі законодавчі акти. Більша частина норм цього проекту закону діє з початку 2016 року. Це стосується і Закону про держбюджет. Також слід сказати о деяких законах, які теж набрали чинності. Слід сказати: відшкодування пдв у цьому року залишається.

Що очікує платників податків?

Були внесені деякі зміни до підстав, що приводять до анулювання реєстрації. За «станом 9» цього зробити у 2016 році не можна. Платники ПДВ будуть застосовувати касовий метод, що здійснюють деякі операції. Вони стосуються, наприклад, розподілу природного газу. До 01.07.2017 року це стосується також постачання и розподілу електричної та теплоенергії, постачання вугілля.

Що можна сказати про базу оподаткування?

У цьому році сума акцизного податку при реалізації підакцизної продукції не враховуються, коли визначається база оподаткування ПДВ. База постачання продукції, що виготовлена самостійно, має бути як мінімум на рівні звичайних цін. У попередній редакція українського ПК база таких операцій мала бути на рівні собівартості та вище. Через це виникали деякі проблеми, що пов’язані з процесом адміністрування ПДВ. Це стосувалося виробників різної продукції, а також с/х підприємств.

Треба відмітити: якщо вас цікавить така тема, як єдиний податок 2 група 2016, то натисніть сюди.

У ПК звичайна ціна визначається так, як і раніше, отже, база оподаткування ПДВ за умови постачання продукції, що створена самостійно, має бути не нижче ринкових цін.

У сфері адміністрування ПДВ були встановлені спрощення для різних фінансових установ, банків. Вони здійснюють різні операції, що пов’язані з постачанням різного майна, що перейшло у власність завдяки стягненню на майно. База ПДВ у такому випадку – це різниця ціни придбання майна та ціни постачання, причому різниця позитивна. Деколи майно придбається у іншого платника ПДВ, тому при визначенні ціни придбання враховується податок.

Суми податку можуть бути включені до податкового банківського кредиту, то фінансова установа нараховує податкові зобов’язання по таким операціям. Окрім цього слід скласти заведену накладну, провести реєстрацію.

Деякі зміни були внесені в питання, пов’язане з корегуванням податкового кредиту. Біло скасовано норму, завдяки якій постачальник послуг мав право на зменшення суми податкових зобов’язань.