Послуги кредитного брокера вважаються досить новим явищем на ринку кредитних послуг. Особливо досвід і знання такого фахівця будуть корисні тим, хто часто бере гроші в кредит або ж потребує великої суми позики.

Переваги кредитного брокера

Спочатку про плюси, які отримує потенційний позичальник при зверненні до кредитного брокера.
Перше і найголовніше перевага – швидкий вибір відповідного кредиту готівкою . Для пошуку потрібного пропозиції в банках у клієнта пішло б як мінімум в два рази більше часу. Брокер має постійно оновлювану базу кредитних пропозицій. Зазвичай підбір декількох варіантів триває від 5 до 30 хвилин, а потім вже вибирається той кредит, який є найбільш оптимальним.
Не менш важливо те, що знання кредитного брокера дозволяють йому визначити приховані комісії в банківському договорі. Адже не секрет, що недосвідчена людина може прогледіти або неправильно зрозуміти якийсь важливий пункт, який в майбутньому виллється в додаткові витрати. Фахівець прекрасно розбирається в кредитних договорах і убезпечить свого клієнта від подібного.
Кредитний брокер економить час не лише на етапі пошуку позики, але і в процесі його отримання. Йому можна доручити виконувати 90% всієї паперової тяганини. А клієнтові залишиться тільки бути присутнім на підписанні договору і пред'явити паспорт в банку. Усі потрібні документи або їх копії він заздалегідь надає брокеру і тут вже використовує їх для оформлення кредиту.
Хороший фахівець збільшить шанси на отримання кредиту. Особливо це актуально в тому випадку, коли стоїть питання отримання великої суми, а клієнт за якими-небудь критеріями не підходить для її оформлення. Приміром, має маленьку зарплату або раніше зіпсував свою кредитну історію. Для деяких клієнтів брокер може навіть виступити як поручитель, що також збільшить ймовірність схвалення кредиту.

Недоліки кредитного брокера

Самим очевидним мінусом є витрати на послуги фахівця. Укупі з відсотками по кредиту сума може бути досить значна. Кожен кредитний брокер працює по-своєму. Один бере фіксовану ставку за весь процес оформлення, інший пропонує оплату поетапно, спочатку за пошук кредиту, а потім за допомогу в оформленні документів. Але, як вже було сказано вище, кредитний брокер допомагає заощадити, виявивши приховані комісії. До того ж можна не користуватися повним пакетом послуг, а сходити лише на консультацію. Вона коштує не так вже й дорого. До того ж на неї можна відразу захопити копію кредитного договору з банком, щоб брокер її вивчив.
Іншою проблемою є стати ризик нарватися на шахрая. Віддаючи людині на час важливі документи, слід бути впевненим в його благонадійності. Адже цілком може бути так, що замість допомоги в отриманні кредиту шахрай скористається ними для корисливих цілей. Щоб не потрапити в таку ситуацію, достатньо попросити фахівця пред'явити диплом і ліцензію. Хоча, як правило, вони вже висять на стіні в кабінеті брокера. Можна зробити ще простіше і піти в спеціальне агентство з надання допомоги в отриманні кредиту, де працює відразу кілька фахівців. Хороша компанія дорожить своєю репутацією і не стане тримати в штаті поганих працівників.
Можливі ситуації, коли кредитний брокер не є шахраєм, але може бути пов'язаний з інтересами певного банку на шкоду клієнтові. Наприклад, банківська установа пропонує фахівця неофіційне співпрацю. Тобто в більшості випадків брокер буде рекомендувати клієнтам звертатися в певний банк. Само собою, фахівець з цього має певний відсоток, а ось клієнт, найімовірніше, буде платити зайве.
Джерело: Cайт про гроші