Доїльні апарати — фермерське обладнання для механічного збору молока. Їх завдання економити час і сили працівників сільського господарства. Якщо поголів'я ферми понад 5 корів, кіз або овець, то доїльний апарат, ціна якого починається від $ 230, стає рентабельною покупкою. Недорогі мехдойки від українських виробників можна подивитися тут, а про те, як ними користуватися читайте нижче.

Як доїти корову доїльним апаратом

Як підготувати приміщення, що потрібно, щоб привчити тварин до автоматизованого доїння, де купити доїльний апарат та інші важливі питання відходять на другий план у порівнянні з необхідністю зрозуміти, як працює техніка.

Перш ніж надягати склянки, важливо перевірити не тільки готовність обладнання, а й стан вимені, а також якість молока. Перші пару цівок рекомендують здоїти в окрему ємність, щоб оцінити консистенцію: в молоці не повинно бути згустків, вкраплень іншого кольору та інших відхилень від норми. Якщо з сосками все в порядку їх промивають і насухо протирають чистим рушником. Тепер можна включати машину і чекати поки насос не підніме рівень вакууму до зазначеного в паспорті значення. Те, скільки це займе часу, а також рівень шуму при роботі, безпосередньо залежить від того скільки коштує доїльний апарат: чим, могутніше двигун, тим швидше досягається потрібне розрідження, а масляні установки тихіше, але дорожче. Подальша процедура доїння однакова для всіх мехдойок:

Доильный аппарат

  • після того, як минуло в середньому 2 хвилини з моменту включення, рівень вакууму вирівняється і потрібно буде перевірити частоту пульсатора (її нормальне значення теж вказано в паспорті обладнання);
  • надягати склянки потрібно так, щоб вони щільно прилягали до вимені, а колектор, якщо він є, розташовувався рівно по центру;
  • далі апарат зробить всю роботу самостійно, завдання оператора — вчасно натиснути кнопку включення / вимикання;
  • краще від'єднати склянки як тільки інтенсивність виділення знизиться і додоїти тварину вручну, щоб захистити її від гіперкератозу;
  • не можна докладати зусиль для того, щоб зняти склянки, вони легко знімаються, як тільки рівень вакууму знизиться, якщо нехтувати цим правилом, у корови може розвинутися мастит, а саме устаткування швидше вийде з ладу.

У машинному доїнні, як і в ручному, рекомендують дотримуватися черговості. Зокрема спочатку обслужити корів, які недавно отелилися, потім молодих тварин, а в останню чергу хворих. Якщо в поголів'ї є корови або кози з проблемами зі здоров'ям, після їх доїння важливо продезінфікувати систему. Це в будь-якому випадку необхідно робити раз на тиждень або частіше, при великій кількості тварин. Крім того, систему потрібно промивати після кожного використання, щоб в ній не накопичувалось зіпсоване молоко.

Доильный аппарат

Єдиної правильної відповіді на питання який доїльний апарат краще — не існує. Все залежить від кількості корів, кіз або овець, а також умов їх утримання. Наприклад, маленький пересувний доїльний апарат обійдеться недорого, і впорається з обслуговуванням невеликого поголів'я, а потужні стаціонарні установки, здатні обслужити кілька тварин одночасно, стоять в три рази дорожче, але і призначені для господарств з великими оборотами.