Саме по собі слово «стретчинг» походить від англ. «Stretch» ​​і означає «розтягувати», «тягнути», «витягати». Іншими словами, визначити стретчинг можна як комплекс вправ, розроблений для розтяжки м'язів і підтяжки всього тіла, що, в свою чергу, дає нам відмінне самопочуття і позитивні емоції. В даному випадку обов'язково потрібно робити розтяжку, щоб уникнути отримання травм, розтягувань суглобів і м'язів.

Якщо ви приступаєте до стретчінгу НЕ розігрітій м'язи, то існує певний ризик пошкодити суглоб і сухожилля. Починаючи будь-яке заняття з розтяжки, ви тим самим підвищуєте температуру тіла, включаєте роботу всіх систем і органів, активізуєте обмінні процеси. Вправи підходять абсолютно для всіх вікових категорій.

Але, без сумніву, для тих, хто тільки починає стретчинг тренування і до цього не був на «ти» з фізичними навантаженнями як такими, необхідний стретчинг для початківців. Однак всі, хто стежить за своїм здоров'ям і бажає без проблем займатися, повинні дотримуватися певний перелік рекомендацій. Візьміть собі за правило виконувати розтяжку вранці. Природа не дарма придумала для нас потягування після пробудження. Аргумент не вразив? Тоді погляньте на свого улюбленця, і ви помітите, як солодко потягується кіт завжди після сну. Чи не засиджуйтеся довго за робочим місцем. Намагайтеся використовувати будь-яку можливість, тільки уникайте різких рухів, а то ризикуєте травмуватися. Найкраще, звичайно, виконувати вправи в залі. А для початку ще й під керівництвом тренера. Важливою складовою в досягненні успіху є те, наскільки регулярно ви виконуєте стретчинг вправи.

Далі доцільно буде виділити основні принципи, яких необхідно дотримуватися під час розтяжки.

Чотири складові правильного стретчинга це:

· Дихання. Дихайте рівно. Уникайте затримок або прискорення дихання. Вдих - через ніс, втягнувши повітря діафрагмою, видих - через рот.
· Постановка корпусу. Приступайте до стретчінгу з добре витягнутими ногами. Голова повинна дивитися вперед, плечі розгорніть.
· Розігрів. Розминка є обов'язковою умовою перед початком розтяжки. Тут підійдуть як танці під музику, так і просто легкий біг або енергійна ходьба.
· Комплексний підхід. Слідкуйте за тим, щоб під час розтяжки були задіяні всі групи м'язів. Упор на одні і послаблення інших - і ви гарантовано отримаєте затиск.

Приміщення, де ви виконуєте уроки стретчинга, необхідно добре провітрити. Всі вправи необхідно виконувати плавно, уповільнено. Небажані різкі помахи і ритмічна музика. Важливий рада - виконуйте вправи перед дзеркалом. Це дозволить вам краще контролювати положення тіла. Дуже важливо також відчувати ту грань, переступати за яку не варто. Перерозтягнення м'язів може викликати дуже сильний біль і призвести до критичних наслідків. Заняття повинні вам приносити задоволення і відчуття релаксу, а не біль і дискомфорт. Не варто забувати, що стретчинг не може бути єдиним видом фізичної активності. Це, швидше за все, додаток до інших тренувань.

Cтретчинг у Львові можна знайти практично в кожному спортивному клубі. Наша школа танців One Life - не виняток. Наші досвідчені тренери завжди готові вам допомогти, вони підкажуть, який вид розтяжки краще вибрати. Не починайте самостійно і не вибирайте складні вправи. Травми суглобів дуже небезпечні, їх дуже легко пошкодити і неймовірно складно відновити. Скористайтеся консультацією лікаря, щоб бути впевненими, що стретчинг розтяжка вам не зашкодить.

Якщо на заняттях ви відчуваєте дискомфорт, напевно ви щось не зовсім правильно робите. Обов'язково зверніться до тренера і з'ясуйте причину.

Через кілька місяців отримане відчуття легкості і користь від стретчинга не змусять себе довго чекати. Ви побачите перші результати.