З давніх-давен вважається, що пиломатеріали дубові є найякіснішими та міцнішими, а також можуть прослужити досить великий проміжок часу. Але чи це так?

Дубові пиломатеріали

Дерево часто використовують для виробництва різних видів меблів. Також його використовують для створення таких декоративних елементів, як, наприклад, перила.

Крім міцності, про яку всі говорять, дерево залишається досить вишуканим матеріалом через свою зовнішню красу. Практично всі дизайнери знають, що завдяки цій деревині можна зробити екстер'єр, а також інтер'єр у будь-якому стилі, починаючи з класики, до постмодерну.

Властивості дубових пиломатеріалів

Більшість майстрів обожнюють дуб, присвоюючи йому звання «Царь дерево». Вони відзначають, що йому характерні властивості, з якими справді зручно працювати. Наприклад:

  • щільна структура деревини, яка підвищує рівень міцності виробів із неї;
  • довгий термін служби;
  • хороша гнучкість, але водночас пружність;
  • це матеріал, який досить легко розколюється.

Основні переваги

Насамперед це:

  1. Вага. У даного виду пиломатеріалів вага в рази менша, ніж у сталі або того ж бетону (приблизно вп'ятеро). Тому під час будівництва може використовуватися звичайнісінька автолебідка, а також робиться не такий міцний фундамент, як для бетонних конструкцій.
  2. Міцність. Дерево перевершує по міцності бетон та сталь. Тому всі розповіді про те, що дерево не є міцним матеріалом – міфи, оскільки це вже неодноразово доведено під час будівництва.
  3. Тепло. Дубові пиломатеріали мають властивості, схожі на термос, тобто добре зберігають тепло в будинку, навіть у найхолодніші часи, на відміну від бетону.
  4. Легка обробка. З деревом можна робити практично все, що завгодно, а саме: пиляти, прикрашати різьбленням, покривати лаком, обробляти парою, щоб надати йому вигнутих форм.

Основні недоліки

До мінусів використання матеріалів з дуба відносять:

  1. Гарючість. Часті пожежі дерев'яних будинків змусили людей змінити свою думку про дерево. Саме цей чинник є основним недоліком. Але в сучасному світі, щоб уникнути займання, необхідно просто придбати просочення, і можна далі насолоджуватися проживанням у такому будинку.
  2. Усадка. Через те, що в перші кілька років після будівництва житлового приміщення з колод воно може змінювати свої розміри, відбувається утворення щілин між дошками. Це, звичайно, відбивається на збереженні тепла всередині. Тому згодом ці щілини потрібно буде конопатити.
  3. Недовговічність. Порівняно з бетоном та сталлю дубові пиломатеріали прослужать трохи менше через гниття, грибок, різні комахи-шкідники тощо.

Області застосування пиломатеріалів із дуба

Досить часто дошки з дуба використовують для покриття для підлоги. Чому саме дерево? Підлога, виготовлена ​​з такого матеріалу, не гниє і витримує будь-яку обробку, яка може знадобитися для оновлення та надання більш привабливого вигляду підлоговому покриттю.

Дубовими матеріалами також покривають стіни. Особливо дана практика популярна для кімнат з великим рівнем вологості: ванни, сауни, лазні і т.д. Використання дерева дуже популярне при виготовленні будь-якого типу дверей, а також таких меблів, як шафи, столи, стільці, комоди тощо.

Рекомендації для правильного вибору матеріалів

Щоб зробити правильний вибір, необхідно звертати увагу на такі моменти:

  1. Обробка дерева допускається лише за 12-відсоткової вологості.
  2. Не потрібно купувати матеріал, у якому міститься велика кількість дрібних сучків.
  3. Малюнок – справа смаку, але, якщо хочете, щоб все виглядало естетично, необхідно приділити увагу і цьому моменту.
  4. Важливу роль відіграє товщина, адже для підлоги вона повинна становити не менше 2,5 см. А для меблів важлива ширина, щоб уникнути стиків.

Висновок

Дуб залишається лідером на ринку пиломатеріалів, і це цілком обґрунтовано. Незважаючи на те, що такий пиломатеріал має досить велику кількість переваг, які приваблюють покупців, необхідно також звернути увагу на його недоліки.

Перед початком будівництва необхідно розуміти, чи готовий власник дотримуватися всіх правил догляду за будинком, який побудований з використанням матеріалів з дуба, щоб він завжди залишався в ідеальному стані і радував око. Якщо відповідь ствердна, тоді сміливо вибирайте дубові пиломатеріали та починайте будувати будинок своєї мрії!