Пічне опалення - найдавніший вид опалення житла і являє собою спалювання в печі твердого палива (дров, торфу або вугілля). Такий обігрів житла є простим і доступним: тверде паливо легко придбати; споживач не прив'язаний до газопроводу або лінії електропередачі.

Більш того, піч - річ універсальна, крім обігріву вона служить і для приготування їжі. В експлуатації дані системи не складні, не вимагають спеціальних знань. Все це призвело до того, що пічне опалення досі використовується для обігріву будинків, незважаючи на наявні недоліки: піч займає досить велику площу, та й такий вид опалення вимагає значних витрат часу і праці.

Газове опалення

Як рекомендують спеціалісти порталу https://opalennya.lviv.ua/, використання природного газу в якості джерела теплової енергії - один з кращих способів вирішення питання опалення в приватному будинку. Відносна дешевизна цього виду палива, доступність, високий ККД газових котлів, можливість автоматизації процесів опалення часто змушують зробити вибір на користь саме цього виду палива. Звичайно, за умови того, що поруч проходить газова магістраль. Сьогодні випускаються газові котли підлогового або настінного виконання будь-якої потужності для будь-якої площі. Двоконтурні котли, при цьому, забезпечують заміський будинок не тільки опаленням, а й гарячим водопостачанням. Циркуляційні водяні насоси є базовим елементом для опалення та водопостачання.

До недоліків газу, як джерела енергоносія, слід віднести його високу токсичність і вибухонебезпечність при витоках, що вимагає підвищених норм безпеки при його експлуатації.

Електричне опалення

Вирішуючи питання про те, яке опалення для будинку краще, дуже часто зупиняють вибір і на електричній енергії. Дійсно, електрообладнання для опалення компактне, економічне, безпечне. Використання даного виду енергії дозволяє організувати обігрів кожного приміщення окремо, за власним режимом. Єдине обмеження - кабелі повинні забезпечувати необхідну потужність електроспоживання. Тільки в цьому випадку можливий високий ККД електроприладів.

Котли на рідкому паливі

Дизельне опалення відрізняється високою автономністю. Це дуже важливе, але, мабуть, єдина перевага. Для зберігання дизельного палива потрібна спеціальна ємність і трубопровід для його подачі до котла. Опалення рідким паливом не дуже екологічно, так і досить дороге задоволення. Так що, опалення дизельним паливом слід розглядати як винятковий або тимчасовий захід (до оформлення документів на газове опалення, адже переробка котла з рідкопаливного на газовий вимагає тільки заміну пальників).

Опалення за допомогою теплових насосів

Суть роботи теплового насоса полягає в тому, що він використовує енергію грунту. Недоліком вважається висока вартість таких насосів, але, з огляду на постійне зростання цін на енергоносії, вартість обладнання окупається через кілька років використання.

В даній статті наведені лише деякі рішення з опалення заміських будинків. Вибір опалення приватного будинку залежить від побажань його власника. Порада може бути одна: поцікавтеся, яким видом теплоносія користуються ваші сусіди.

Сподіваємося, що матеріал статті допоміг Вам розібратися в питанні: Який вид опалення вибрати для приватного будинку?