Мабуть, кожен знає такий кавовий напій як лате. Він має приємний смак та гарний аромат. А дякувати за лате ми повинні італійцям, адже саме італійське походження має цей напій. Він складається з молока, що в перекладі на італійську latte, та кави еспресо. Готовий напій має три шари: кава, молоко та молочна пінка.

Прихильників цього напою безліч, саме тому постійно виникають нові рецепти приготування. Так виник карамельний лате, чи лате з куркумою. Причому рецепт лате з куркумою дуже простий, а приготувати його легко навіть в домашніх умовах.

Як приготувати смачний лате

Повертаючись до початкового варіанту, а саме класичного італійського лате, то приготування є досить простим. Треба взяти одну порцію еспресо та додати спінене молоко. При цьому еспресо може бути як гарячим, так і холодним. А щодо пропорції, то у класичному рецепті вона повинна складати 1:2:1. Це дозволяє отримати максимально смачний напій та розкрити всі його смакові якості. Також завдяки правильним пропорціям ви отримаєте неймовірно красивий напій, який зазвичай подається у прозорій склянці.

Для більш пікантного смаку гурмани часто обирають лате з додаванням сиропу чи інших компонентів. Так, великою популярністю користується лате з куркумою. Саме куркума додає до традиційного напою неперевершені смакові нотки, які не залишають байдужими жодних поціновувачів цього напою. Золоте лате старбакс – бездоганність смаку в одній чашці.

Якщо казати про сам рецепт золотого лате, то від традиційного його відрізняє додавання лише 1 компоненту, а саме куркуми.

Як подають лате

Кав'ярні по всьому світі мають у своєму мені такий напій як лате. При цьому подача у всіх майже однакова. Лате заведено подавати у скляному бокалі на серветці. Саме скляний бокал дозволяє бачити всю красоту та шари напою. Тобто ви отримуєте не тільки смакове задоволення, а ще й естетичне.

Також часто можна зустріти, як лате прикрашають різноманітними малюнками зі спіненого молока. Існує навіть таке  мистецтво як лате-арт.

Відмінності лате від інших напоїв

Лате має багато спільного з іншими кавовими напоями. Так воно теж готується с зерен арабіки чи робусти. Зерна при цьому можна використовувати різного ступеню прожарювання. Але все ж є і багато різного.

Так, за компонентами лате можна порівняти з кавою з молоком. У цьому випадку головною відмінністю є основа. І якщо каву з молоком заведено готувати шляхом додавання молока в американо, то в основі лате лежить лише еспресо.

Порівнюючи лате з капучино відмінність полягає в обсязі. У першому випадку він становить 240-360 мл, а у випадку з капучино – 150-180 мл. І смак у напоїв різний через різне співвідношення компонентів.

Сьогодні існує великий вибір кави та кавових зерен. Саме тому кожен може знайти ідеальний для себе кавовий напій.