Уряд підвищив пенсії українцям лише на 54 гривні, тоді як тарифи на комунальні послуги зросли втричі. Така різниця у доходах і видатках населення суттєво поглибить соціально-економічну кризу в Україні. Про це заявив співголова політичної партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

"Літнім українцям збільшили пенсію на суму, за яку можна придбати трохи більше кілограма гречки, або на 1,45%. Проте Держстат показує цифри, які роблять це досягнення посміховиськом. Інфляція сягнула 9,5%, а тарифи зросли втричі. І це не межа – вже заявлено, що восени тарифи зростуть від 40 до 70% – в залежності від міста", — заявив Олександр Мазурчак.

При цьому він наголосив, що відповідальність за це дорожчання уряд ще й перекладає на місцеві влади, хоча вони абсолютно позбавлені можливості якось вплинути на ситуацію.

"Створений урядом «ринок газу» повністю орієнтований на європейську вартість блакитного палива. А вона, як всім відомо, зараз у спокійний сезон вже б’є усі рекорди. Через інструкції від «Нафтогазу», місцеві теплогенеруючі компанії поставлені у безвихідь. Відтепер вони повинні здійснювати передплату за газ, а за найменші порушення отримуватимуть не підйомні штрафи. Тож місцеві влади не зможуть знизити тарифи, як би вони не хотіли цього", — наголосив співголова "Нашого краю".

На його думку, чергове серйозне підвищення тарифів на тепло призведе до поглиблення кризи в тепловій галузі.

"Вищі тарифи неминуче призведуть до зростанням боргів населення. І це в той час, коли у тепловиків не буде дієвих механізмів для їх врегулювання. В результаті в українських оселях тепло може просто зникнути, бо газ ніхто не буде постачати в борг", — попередив Олександр Мазурчак.

"Наш край" вважає, що уряд має збалансувати видатки та доходи українців з тим, аби забезпечити населенню гідний рівень життя. У партії наполягають на тому, що для порятунку українців від зубожіння і замерзання в опалювальний сезон потрібно нарощувати видобуток вітчизняного газу. Власне блакитне паливо – це не лише запобіжник від боргового зашморгу, але й посилення енергетичної незалежності й безпеки України. Це особливо актуально на фоні скорочення транзиту російського газу територією України.

Нагадаємо, що у Києві комунальне підприємство "Київтеплоенерго" анонсувало підвищення тарифів на тепло і гарячу воду на 40-45%. Зростання тарифів у Полтаві очікується на рівні 36%, у Кременчуці Полтавської області – на 53%, в Одесі – на 56%, у Старокостянтинові Хмельницької області – на 63%, у Тернополі – на 70%. Але лідером з подорожчання опалення поки залишаються Чернівці – там очікується зростання на 75%.