До Харкова вдалося повернути матір із дитиною, яких росіяни насильно депортували до РФ. До початку війни сім'я мешкала в Липцях, і під час окупації села їх примусово відправили до Воронезької області, розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Липці - велике село за 20 кілометрів на північ від Харкова і за 5 кілометрів від кордону з РФ. До війни тут проживали 4,2 тис. осіб. У перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, село було окуповано російськими військами. Звільнили Липці у вересні під час контрнаступу ЗСУ.

Щоб повернутися в Україну, жінка звернулася по допомогу до Офісу омбудсмена.

Мати з дитиною мали на руках усі необхідні документи, але їх кілька разів не пропускала на кордоні російська сторона, не надаючи жодних пояснень. Незважаючи на всі складнощі, їм вдалося повернутися додому.

Влітку минулого року харків'янку з трьома дітьми росіяни обманом "евакуювали" на Урал. Їх вдалося повернути завдяки допомозі Мінреінтеграції.

У грудні 2022-го вдалося повернути в Україну трьох дітей, вивезених минулого літа з окупованої частини Харківської області під приводом "оздоровлення" в дитячий табір Геленджика. Щоб повернути дітей додому, їхнім батькам довелося отримати закордонні паспорти.

В Україні діє портал "Діти війни", створений для пошуку дітей, вивезених або депортованих з України.

На порталі можна повідомити:

  • про загублену дитину;
  • про злочин, скоєний проти дитини;
  • якщо ви виявили дитину без супроводу дорослих;
  • якщо вам відомо про факт депортації дитини;
  • про примусову зміну громадянства та документів дитини;
  • про інші порушення прав дитини під час війни.