Банду "Чижа" судитимуть у Харківській області. У прокуратурі повідомили, що на лаві підсудних опиняться кримінальний авторитет "Чиж" і ще семеро осіб, які грабували мирних жителів на території регіону.

За даними слідства, під час окупації Вовчанська місцевий мешканець - відомий кримінальний авторитет на прізвисько "Чиж" - створив злочинне угруповання, до якого залучив чотирьох російських військовослужбовців і трьох мешканців Вовчанська (двох чоловіків і 37-річну жінку).

З кінця лютого до травня 2022 року вони скоїли низку злочинів.

У березні 2022 року обвинувачені приїхали в будинок ексмера Харкова в окупованому селі Бугаївка Вовчанської громади. У будинку перебували два охоронці. Погрожуючи вогнепальною зброєю, зловмисники забрали два прогулянкових судна, мотоцикл, два причепи до нього та побутову техніку.

У садовому товаристві в селі Бугаївка члени угруповання забрали з приватних домоволодінь квадроцикл Outlander, автомобіль Land Rover Range Rover Autobiography, гроші в сумі 2 500 доларів США, побутову техніку тощо. 

Під час чергового пограбування одного з будинків вони наказали двом охоронцям залізти в шафу і не виходити звідти дві години.

"Чиж" насильно посадив в автомобіль чоловіка, який 24 лютого 2022 року зірвав прапор РФ, піднятий на площі Вовчанська. Обвинувачений привіз потерпілого до місця, де російські військові проводили допити та утримували цивільних осіб. Чоловіка побили руками та кувалдою, одягли на голову мішок і близько 4 годин незаконно утримували та катували. Потім зловмисники вивезли потерпілого на узбіччя дороги і відпустили. 20 квітня 2024 року потерпілий загинув у Вовчанську під час російського обстрілу.

У ще одного місцевого жителя вимагали повернути зброю, яку він забрав із розбитої російської колони на околицях села Шестакове. У чоловіка забрали двох синів і помістили їх у камеру. Одного з них піддавали тортурам, поки батько не повернув зброю.   

Загальна сума збитків, завданих усім потерпілим, становить понад 10,5 млн гривень.  

Розслідування завершено. Прокуратура скерувала обвинувальний акт до суду. Усім членам угруповання інкримінується порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 438 КК України). Справу розглядатиме Чугуївський міський суд Харківської області.

"Чижа" вже засудили за іншим кримінальним провадженням - ч. 2 ст. 111 КК України (держзрада) - до 15-ти років позбавлення волі. Він відбуває покарання в колонії в Запорізькій області. Семеро його спільників оголошені в розшук.