СБУ повідомила про підозру двом колаборантам - мешканцям Куп'янського району, які співпрацювали з російськими окупантами. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисниками виявились 47-річний та 27-річний чоловіки. Під час окупації Куп'янська вони добровільно пішли на співпрацю з ворогом і отримали "посади" в окупаційному "Управлінні внутрішніх справ Тимчасової цивільної адміністрації Харківської області".

Одного з них призначили поліцейським взводу патрульної служби, а згодом - поліцейським-водієм патрульно-постової служби. В його обов'язки входило виявлення проукраїнських активістів та учасників АТО серед місцевих мешканців. З липня до вересня 2022 року він також охороняв громадський порядок та контролював пропускний режим у Куп'янську.

Іншого колаборанта спочатку призначили помічником слідчого, а згодом - поліцейським відділення охорони і конвоювання підозрюваних та обвинувачених. Він виїжджав на місця подій, проводив попереднє слідство у кримінальних справах, що велися в незаконному окупаційному "правоохоронному органі".

Після деокупації території колаборанти втекли до Росії, де й переховуються від українського правосуддя.

СБУ заочно повідомила їм про підозру у колабораційній діяльності за ч. 7 ст. 111-1 КК України.