Російський шпигун, якого завербував консул РФ у Харкові, отримав 12 років в'язниці, повідомили в СБУ.

Засуджений - житель Дружківки Донецької області, який працював у редакції однієї з місцевих газет.

Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він готував проросійські матеріали для медіагрупи "Россия сегодня" і потрапив у поле зору російських спецслужб. Чоловіка завербував консул РФ у Харкові.

Після вербування агент прибув на територію РФ і пройшов спецкурс розвідувально-підривної діяльності. Потім його перевели в режим очікування, а вже після 24 лютого 2022 року він приступив до шпигунства. Чоловік став членом агентурної мережі, яка діяла на території Харківської та Донецької областей: він збирав розвіддані під виглядом журналіста.

Серед основних завдань агента був збір інформації про час руху та кількість військових ешелонів ЗСУ, що йшли в напрямку передової. Шпигун фіксував наслідки ворожих обстрілів по Краматорську, Дружківці та Костянтинівці й надсилав звіти росіянам для коригування вогню по українських містах.

Також він розвідував розташування вогневих позицій, фортифікаційних споруд і складів із боєприпасами українських військ.

Для комунікації агент використовував анонімні чати в месенджері.

У березні 2023 року СБУ затримала зловмисника та ще трьох його спільників на прифронтовій території на сході України.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.