Співробітник теплових мереж коригував російські ракетні удари по Харкову. Злочинцю винесено вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдулла.

Служба безпеки зібрала докази провини харків'янина, який передавав окупантам дані про вогневі позиції ЗСУ на початку вторгнення та коригував артобстріли по промислових об'єктах Харкова.

15 березня минулого року шпигуна було викрито та затримано. Зрадником виявився 37-річний інженер комунального підприємства "Харківські теплові мережі".

За даними слідства, у першій половині березня зловмисник спілкувався через месенджер "Телеграм" із представником противника. Під час листування він повідомляв про розміщення важкої військової техніки ЗСУ на території промислових підприємств Харкова, її кількість та найменування, відомі йому вогневі точки далекобійної артилерії в промзоні, точні місця влучення російських снарядів. До текстових повідомлень додавалися скріншоти гугл-карток окремих локацій Харкова з відмітками.

За даними інформатора війська РФ у березні-квітні 2022 року здійснили багаторазові обстріли промислових підприємств артилерією та авіацією.

Співробітникам СБУ вдалося встановити особу куратора, який координував роботу шпигуна. Це військовослужбовець незаконного збройного формування терористичної організації ЛНР. За даними СБУ, цього військовослужбовця вже вбито.

Було відкрито кримінальне провадження у частині ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Санкцією статті передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років або довічне ув'язнення. Суд обрав мінімальний захід. Вирок оголошено 17 лютого. Триває термін подання апеляції.