Офіс Генпрокурора України заочно оголосив про підозру Павлу Каширському, старшому оперуповноваженому відділу управління ФСБ Росії по Балтійському флоту і військам Калінінградської області. Текст підозри за статтею "Порушення законів і звичаїв війни" опублікуваний на офіційному сайті генпрокурора.

Слідчі встановили, що навесні 2022 року під час тимчасово окупації Балаклії росіяни нелегально саджали до в'язниці місцевих жителів. Людей тримали в катівнях, їх били, допитували, імітували розстріли, погрожували вбивством і схиляли до співпраці з ФСБ РФ.

За даними слідчих, російські солдати діяли за наказом співробітника ФСБ РФ Павла Каширського. Його фото та ім'я в березні 2023 року опублікували і журналісти "Схем", які знайшли наказ про нагородження Каширського, який "відзначився під час СВО". Згадується, що він "здійснював контррозвідувальне забезпечення оперативної групи "Балаклія".

У підозрі є інформація про два епізоди.

У квітні минулого року в Балаклії окупанти зупинили машину, за кермом якої був місцевий житель. Чоловіка помістили в камеру, утримували 10 днів без засобів гігієни та медичної допомоги, не виводячи до туалету і майже не даючи їжі та води. Чоловіка били на допитах.

У травні того ж року росіяни, погрожуючи автоматом, затримали ще одного цивільного. Його допитували в присутності Каширського, били гумовою палицею та електрошокером. У полоні чоловік провів 20 днів. В обох постраждалих діагностовано посттравматичний стресовий розлад.

Місцезнаходження підозрюваного Павла Каширського поки не встановлено.

За даними нацполіції, Харківська область - лідер за кількістю катівень окупантів, станом на кінець 2022 року було відомо про 25, зокрема, у Вовчанську, Куп'янську, Ізюмі, Козачій Лопані, Балаклії. За інформацією омбудсмена Дмитра Лубінця, на окупованих територіях російські військові створювали й дитячі катівні: дві такі були саме в Балаклії.

Фото: "Схеми"