Затриманий харків'янин, який наводив російські ракети на місто. 

Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Співпрацювати з РФ харків'янин розпочав у листопаді минулого року. Він збирав інформацію про місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ по Харкову. Отримані відомості надсилав окупантам через Telegram у вигляді електронних координат та позначок на карті.

Силовики затримали підозрюваного біля одного з об'єктів критичної інфраструктури у Харкові під час чергового збору даних для росіян.

У чоловіка вилучили телефон, у якому було знайдено листування з представником РФ.

Харків'янину повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 КК України (несанкціоноване розповсюдження інформації про розміщення ЗСУ). Суд ув'язнив його під варту. Чоловікові загрожує до 12 років ув'язнення.

Гучною виявилася справа ще однієї навідниці ударів по Харкову: мова про 29-річну Дар'ю Кригіну. Вона була затримана у квітні. Виявилося, що, приїхавши до Харківської області з тимчасово окупованої території, вона передавала спецслужбам РФ координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, місця дислокації підрозділів ЗСУ та НГУ. Зокрема, коригувала вогонь по освітніх, медичних, торгових об'єктах та житлових кварталах у центрі міста. Внаслідок ракетного обстрілу загинули і були поранені люди.

22 грудня Дзержинський районний суд змінив запобіжний захід для Кригіної на утримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 496,2 тис. грн. 23 грудня жінка вийшла із СІЗО. На засіданні 6 січня прокурори зазначили, що обвинувачена може залишити Україну, щоб сховатися від правосуддя. Харківський апеляційний суд виніс нову ухвалу, повернувши Кригіну під варту на строк до 19 лютого.

А харків'янину, котрий наводив вогонь на будівлю обладміністрації, загрожує довічне позбавлення волі. Поліція встановила, що з лютого по квітень минулого року 37-річний підозрюваний через заборонену в Україні соцмережу "зливав" агентам РФ дані про місця дислокації ЗСУ та діяв як навідник. Чоловік передав противнику інформацію про сім військових об'єктів, і саме після його повідомлень 1 березня по будівлі Харківської обласної державної адміністрації на площі Свободи було завдано ракетного удару. Загинуло 29 людей. Підозрюваний публікував у соцмережах повідомлення, у яких заперечував збройну агресію РФ проти України. Найбільше він вихваляв кадировців. Під час обшуку в його квартирі було знайдено комп'ютерну техніку, патрони й гранати.