У Харкові змінилися правила утримання домашніх тварин. Відповідне рішення було ухвалено на останній сесії міськради.

Директор "Центру поводження з тваринами" Юлія Цибулька повідомила, що попередня редакція правил, ухвалена ще 2007 року, дуже застаріла. Нова - приведена у відповідність до чинного українського законодавства та міжнародних норм утримання тварин.

Вводиться норма житлоплощі на одну тварину:

  • на одного собаку визначено 8 кв. м;
  • на одного кота – 6 кв. м.

Згідно з Житловим кодексом України, норма житлової площі на одну особу становить 13,65 кв. м. Виходячи з цього, можна порахувати вільну житлову площу в квартирі чи будинку. Для цього треба помножити людську норму на кількість мешканців, і отриманий показник відняти від фактичної площі квартири.

Наприклад, одна людина, яка проживає в однокімнатній квартирі площею 30 кв. м., має 16,35 кв. м. вільною площею (30 - 13,65). Якщо в такій квартирі живуть двоє людей, то вільної площі залишиться лише 2,7 кв. м.

Встановлення норми вільної площі для тварин ставить поза законом “конвеєри” щодо розведення породистих тварин у квартирах багатоповерхівок, коли тварин роками утримують у тісних клітинах та нескінченно спарюють для отримання потомства. Особливо, вважає Юлія Цибулька, це стосується розведення собак декоративних порід та кішок.

Крім того, визначено вимоги щодо утримання домашніх собак у дворах приватних будинків.

Довжина прив'язі має бути не менше 10 метрів.

Необхідні розміри вольєра для собак різної комплекції:

  • мають висоту в загривку до 50 см - мінімум 6 кв. м.;
  • від 50 до 65 см – щонайменше 8 кв. м.;
  • понад 65 см – від 10 кв. м.

Забороняється вольєрний вміст гладкошерстих собак.

Додано вимоги щодо ідентифікації домашніх собак під час реєстрації у Харківській базі тварин. Раніше використовувався тільки жетон, тепер обов'язково знадобиться татуювання чи чіпування. Це дозволить швидко повертати втрачену тварину власнику. Реєстрація собак у Харкові – обов'язкова. За утримання незареєстрованих собак передбачено штраф у розмірі від 170 до 340 грн.

Безпритульних тварин слід відловлювати, стерилізувати, прищеплювати від сказу та повертати на місце вилову або під опіку громадян, з якими було укладено відповідний договір.

Безпритульні собаки перед передачею опікунам ідентифікуються шляхом кліпсування. Кліпсовані тварини подальшому вилову не підлягають.