У Харкові зникла маленька дівчинка. Про це повідомили у поліції.

28 березня до правоохоронців звернулася харків'янка, розповівши про те, що зникла її 11-річна дочка. Востаннє вона з нею спілкувалася увечері 27 березня. Мати спробувала зателефонувати дочці, але телефон той був вимкнений. Вдома вона також не з'явилася. Жінка розпочала пошуки самостійно, а потім звернулася до поліції.

Зрештою з'ясувалося, що дівчинка поїхала до подруги і залишилася на ніч. Вранці наступного дня вона пішла до однієї із церковних організацій Салтівського району, де її знайшли правоохоронці. Поліцейські передали неповнолітню батькові та провели з нею та сім'єю профілактичну бесіду.

26 березня у Харкові зникла 16-річна дівчинка, її також вдалося знайти цілою та неушкодженою.

Волонтери-пошуковики підготували низку порад про дії батьків у такій ситуації:

  1. Намагайтеся створити з дитиною максимально довірчі стосунки.
  2. Донесіть до дітей, що не можна розмовляти з незнайомими людьми і, тим більше, йти з ними. Не має значення, що людина може викликати довіру, носити поліцейську форму, пропонувати показати кошеня і т.д.
  3. Ні під яким приводом діти не повинні відчиняти двері незнайомим.
  4. Якщо ви йдете з дитиною в місця масового скупчення людей, одягайте її яскравіше. Маленькій дитині покладіть в одяг візитку з телефонами батьків.
  5. Регулярно фотографуйте дитину. Трапляється, що пропадає 14-річний хлопчик, а на останніх фотографіях йому дев'ять років.
  6. Правило «КХК»: «Щоразу, проводжаючи дитину, ви знаєте, КУДИ вона йде, ХТО її супроводжує (з ким вона має зустрітися) і КОЛИ має повернутися».
  7. Знайомтесь з усіма, з ким спілкується ваша дитина, у тому числі з представниками офіційних організацій, записуйте їхні телефони.
  8. Підключіть мобільний телефон сина чи доньки до послуги «Дитина під наглядом» тощо.
  9. Якщо протягом години ви не знайшли дитину (вдома – у шафі, підвалі, під ліжком, у друзів та рідних тощо), не чекайте «три доби» (за радянською практикою), а негайно подавайте заяву в поліцію. За статистикою, більшість дітей знаходять у перші 48 годин.
  10. Зверніться до волонтерів, родичів, друзів. Разом з ними поширюйте інформацію щодо соціальних мереж. Чим більше людей знатимуть про вашу біду, тим більше шансів знайти дитину.

Телефон пошуково-рятувального загону "Мілена" – 068-777-0-112.