У грудні на Куп'янському напрямку не змістилася лінія фронту, проте збільшилася кількість населених пунктів, які перебувають під постійними обстрілами. Про це на пресконференції 26 грудня розповів голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, військова ситуація тут не змінилася, "сіра зона" не розширилася. Сама обстановка на Куп'янському напрямку - під контролем ЗСУ. Росіяни тут атакують хвилями: ЗСУ завдає поразки армії РФ, після чого у росіян йде ротація, а далі вони знову намагаються йти на штурм.

Ситуацію на Куп'янському напрямку губернатор назвав "складною, але контрольованою". Наразі росіяни намагаються захопити село Синьківка, розташоване за 9 км від Куп'янська

Атаки на Синьківку тривають понад рік. Військам РФ це село потрібне, щоб створити плацдарм для наступу на Куп'янськ. Взяти це село росіяни не можуть: усі атаки відбивають ЗСУ. Тільки 26 грудня українські підрозділи відбили в районі Синьківки та сусідньої Петропавлівки 16 атак. Через активні бойові дії із Синьківки виїхали всі мешканці. Сьогодні це село - сіра зона.

Командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський заявляв, що на Куп'янському напрямку зосереджено понад 2 тисячі російських штурмовиків. Штурмові загони росіян формуються з різних підрозділів: "Шторм-Z", колишні "вагнерівці" та кадрові військовослужбовці. Цю живу силу кидають "на м'ясо" і не зважають на втрати.

Речник командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо говорив, що тактичним завданням росіян на зиму є Куп'янськ, Часів Яр і вихід до річки Оскіл. Олег Синєгубов назвав головною метою росіян у Харківській області повторне захоплення Куп'янська-Вузлового.

Синєгубов також зазначив, що 22 грудня Рада оборони області не ухвалювала рішень щодо розширення обов'язкової або примусової евакуації з Куп'янського напрямку та з Борівської громади. Наразі влада аналізує кількість переправ на тому напрямку, щоб у разі потреби оперативно провести евакуаційні заходи.