До села Оскіл Харківської області, зруйнованого російськими обстрілами, повертаються люди. В окупації село перебувало з березня.

Місцевий житель Махаре Зарандія не виїжджав звідси з першого дня повномасштабної війни, пише Суспільне Харків. Махаре згадує, як російські військові приїхали сюди і почали обстрілювати Ізюм - тоді "тремтіло все". Хліба не було понад два місяці, люди навіть забули, що таке хліб.

Село розташоване в передмісті Ізюму та розділене річкою Оскіл. Правий берег росіяни зайняли в березні - звідти й стріляли містом, а потім захопили всю територію.

Обстрілами у селі пошкоджено пам'ятник загиблим у Другій світовій війні.

"Вони говорили, що не хотіли, це браковані снаряди, тому не долітали. А те, що не долетіло, сюди потрапляло. Тут падало, біля магазину людей убило. Літаки літали, у перші кілька днів вулицею одразу чотири чи п'ять будинків розбило" , - розповів ще один мешканець Володимир Костенко.

Навесні чоловік поїхав із села, зараз повернувся та торгує овочами. Каже, що у його будинку побували окупанти.

Наприкінці березня в Осколі сталася справжня трагедія - російські солдати з артилерії обстріляли село. В результаті було пошкоджено будинок, загинуло четверо людей, серед них - 7-річний хлопчик. Крім цього, поранення отримала 4-річна дитина. В іншому місці села загинули ще троє людей, серед яких - 16-річний хлопець, ще чотири особи отримали поранення.

Оскіл звільнили під час вересневого контрнаступу ЗСУ. До 24 лютого тут проживали майже три тисячі людей. За словами співробітниці місцевої сільради Оксани Шабенко, сьогодні тут - півтори тисячі. Люди повертаються додому, навіть якщо їхнє житло зруйноване.

Електрику відновили частково. У більшості сільських будинків - дров'яне опалення, зараз шукають для них дрова, це приблизно 300 будинків.

Пошуком дров стурбована й влада Ізюма. За словами віце-мер міста Володимира Мацокіна, багато заяв від ізюмчан зараз - саме на отримання дров. Люди готуються до зими. Але всіх забезпечити із місцевого лісгоспу не можна: дороги до нього заміновані, розмінуватися вони найближчим часом не будуть. Тому очікується, що постачання дров буде з інших регіонів.