На Харківщині набирають людей до бригади Нацполіції "Лють". Це одна із бригад "Гвардії наступу".

Основу підрозділів гвардії становитимуть поліцейські, прикордонники, нацгвардійці, в першу чергу - люди, які пройшли горнило 2014-2015 років, частина яких воювала вже і в 2022 році. Підрозділи складатимуться виключно із добровольців.

Планується сформувати бригади "Азов", "Спартан", "Рубіж", "Червона калина", "Сталевий кордон", "Кара-Даг", "Лють", "Буревій".

Як розповів "Українському Радіо Харків" заступник начальника управління кадрового забезпечення Головного управління Національної поліції України в Харківській області Андрій Матвієнко, у Харківській області від 10 до 50 осіб щодня звертаються до поліції, щоб дізнатися інформацію про набір до бригади "Лють".

"Лють" - бригада Національної поліції, її бійці матимуть статус "поліцейський". Після перемоги всі працівники штурмової бригади зможуть перевестися до будь-якого підрозділу Національної поліції на звичайні посади: оперуповноважені, дільничні інспектори тощо.

Бригада створюється на базі батальйону патрульної служби особливого призначення "Луганськ-1 імені Героїв України Сергія Губанова", полку спеціального призначення "Сафарі" та "Цунамі". У бригаді є командирський склад – це люди з бойовим досвідом, які брали участь, зокрема, у звільненні Ізюмщини та Куп'янського району від російських загарбників.

Під час навчання зарплата – 25 тисяч гривень на місяць, пізніше, за словами Матівенка, бійці отримуватимуть ще 30 тисяч, а також до 70 тисяч – але лише за виконання бойових завдань. У бригаду приймають людей 18-55 років, після 40 років військово-лікарська комісія має визнати людину придатною до служби в поліції, бо на добровольців чекають серйозні навантаження.

Щодо жінок, то є перелік посад, на яких вони можуть працювати, але він обмежений. Це, наприклад, інспектори з кадрового забезпечення, інспектори з логістики, інформаційне забезпечення. Але, за словами Андрія Матвієнка, дівчата-добровольці мають бути готовими до того, що їм доведеться виїхати з Харківської області, бо штабні посади можуть бути у Житомирській, Київській, Дніпропетровській, Одеській областях.

Навчатимуться бійці у бригаді "Лють" не менше двох місяців, за стандартами НАТО. Оснащення "Люті" - це міномети, гаубиці, легкоброньована техніка БМП, БТР, "Козак", "Humvee", безпілотні літальні апарати та квадрокоптери. Важких танків у бригаді не буде.

Приєднатися до лав бригади "Лють" можна у ЦНАПах, через сайт "Гвардії наступу", або звернутися особисто до Національної поліції у Харківській області. Усі питання можна поставити за телефоном: 080 010 00 20.